Monday, March 11, 2013

Kimchi bokumbap - smażony ryż z kimchi



W moim przypadku był wybitnie nie-smażony, bo co za dużo z patelni to   niezdrowo ;p. Smażony ryż jest bardzo popularny w całej Azji, a bokumbap można równie dobrze przygotować w wersji mięsnej jak i jarskiej dodając warzywa (świeże lub mrożone). Bokumbap przygotowuje się z kimchi - przepis na nie znajdziecie tutaj.


Składniki
ugotowany ryż

mięso mielone
łyżeczka masła
kimchi (ilość wg. uznania)
cebula (pokrojona w kostkę)
ząbek czosnku (drobno siekany)
sos sojowy, pieprz

Przygotowanie
Pierwszym etapem jest odcedzenie kimchi. W międzyczasie można skroić cebulę i czosnek.



Cebulę i czosnek przysmażamy. Kimchi siekamy na drobniejsze kawałki i smażymy razem z cebulą.



Kiedy kimchi lekko zmięknie dodajemy łyżeczkę masła i zagotowujemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy  warzywa lub mięso oraz przyprawy - ja dodałam resztkę sosu do nabe shabu, który został po weekendzie, czyli sos sojowy + czosnek+ cukier + sok z cytryny. Wszystko gotujemy pod przykryciem aż mięso się zetnie lub do miękkości warzyw.




Gotowy bokumbap podajemy z ryżem. Oryginalnie dodaje się do niego również jajko sadzone.

Skroiłam do swojego bokumbap jeszcze odrobinę zielonej cebulki.


Wersja z jajkiem sadzonym i nieposiekanym kimchi.

0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka