W moim przypadku był wybitnie nie-smażony, bo co za dużo z patelni to niezdrowo ;p. Smażony ryż jest bardzo popularny w całej Azji, a bokumbap można równie dobrze przygotować w wersji mięsnej jak i jarskiej dodając warzywa (świeże lub mrożone). Bokumbap przygotowuje się z kimchi - przepis na nie znajdziecie tutaj.
Składniki
ugotowany ryż
mięso mielone
łyżeczka masła
kimchi (ilość wg. uznania)
cebula (pokrojona w kostkę)
ząbek czosnku (drobno siekany)
sos sojowy, pieprz
Przygotowanie
Pierwszym etapem jest odcedzenie kimchi. W międzyczasie można skroić cebulę i czosnek.
Cebulę i czosnek przysmażamy. Kimchi siekamy na drobniejsze kawałki i smażymy razem z cebulą.
Kiedy kimchi lekko zmięknie dodajemy łyżeczkę masła i zagotowujemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy warzywa lub mięso oraz przyprawy - ja dodałam resztkę sosu do nabe shabu, który został po weekendzie, czyli sos sojowy + czosnek+ cukier + sok z cytryny. Wszystko gotujemy pod przykryciem aż mięso się zetnie lub do miękkości warzyw.
Gotowy bokumbap podajemy z ryżem. Oryginalnie dodaje się do niego również jajko sadzone.
Skroiłam do swojego bokumbap jeszcze odrobinę zielonej cebulki. |
Wersja z jajkiem sadzonym i nieposiekanym kimchi. |
0 comments:
Post a Comment