Sunday, November 25, 2012

Brownie z Oreo

 Na początku tygodnia na jednym z blogów, które regularnie czytam pojawił się przepis na ciasteczka z czekoladą i oreo. Wprawdzie nie przepadam za ciastkocepcją i generalnie uważam, że pieczenie to nie moja działka, ale przez wyżej wspomniany post zatęskniłam za jednym z najwspanialszych ciast na świecie czyli za brownie z Oreo. Ponadto, moim planom sprzyjał również fakt wyprawy do Lidla pod koniec tygodnia, gdzie ku mojemu zdziwieniu znalazłam całkiem przyzwoitą podróbę Oreo - ciasteczka Neo.
Trochę ponad 5zł/25 ciasteczek (w 5 paczkach po 5 ciastek) to nie taka zła cena :P
Za samymi ciastkami nie przepadam, ale w brownie smakują świetnie : D Ciasto najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe, ale do wieczora znikło całe, kiedy oglądałyśmy z dziewczynami Don'a 2.



Skladniki:

opakowanie ciastek Oreo/Neo/innych twardych markiz
2 tabliczki czekolady gorzkiej (najlepsza z Wedla)
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
3 jajka
pół szklanki cukru
3/4 kostki masła

Przygotowanie:

Rozpuścić masło w rondlu, na małym ogniu. Kiedy masło będzie już płynne, zdjąć je z palnika i wymieszać z połamaną w kostki czekoladą. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej suche składniki a następnie powoli wlewać czekoladę, nieustannie mieszając.(najlepiej wlewać partiami). Do mieszanki dodać 1/3 pokruszonych ciastek i wymieszać. Blachę nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wylać ciasto, posypując resztą ciastek. Następnie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego na 180*C na 20-30 min. Ciasto jest gotowe kiedy jest lekko miękkie w środku, a chrupiące na wierzchu :).



1 comment:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka