Saturday, November 24, 2012

Japońskie curry rice

Pomysł na curry rice, tudzież  カレーライス (kare raisu), albo po prostu curry z ryżem przywędrował do mnie po obejrzeniu odcinka programu Begin: Japanology poświęconemu temu wspaniałemu daniu. Curry, rozumiane jako danie, wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jego japoński odpowiednik pojawił się pod koniec XIX wieku: Japończycy, chcąc naśladować Anglików, zaczęli serwować curry jako regularne danie marynarzom Marynarki Japońskiej. Wartym zaznaczenia jest fakt, że w tamtych czasach w Japonii jedzenie mięsa nie było zbyt powszechne, a dzięki składnikom curry marynarze mogli szybko uzupełnić zapasy energii w czasie ciężkiego dnia służby (curry serwowano w porze lunchu).

Od tamtego czasu Japończycy modyfikowali przepis na curry uzupełniając go m.in. o kostki curry (curry cubes) - szybkie i proste zastępstwo dla zasmażki z dodatkiem curry.

Oryginalne curry cubes

Kostki curry można też dostać w Polsce! Co jakiś czas pojawiają się w sieci sklepów Biedronka w serii Złoty Smok. (ok 3zł/pudełko)

Dlaczego powstały kostki? W dawnych czasach curry rice było daniem przygotowywanym jedynie przez profesjonalnych kucharzy - zwykłych domowników przerastała idea mozolnego przygotowania potrawy. Dzięki kostkom proces stał się prostszy i szybszy, chociaż japońskie curry powinno gotować się co najmniej przez kilka godzin (jednak ja jestem głodna i leniwa, dlatego mój przepis zajmuje mniej niż godzinę), tak jak nasz swojski polski bigos.

Podobieństw do bigosu znalazłoby się zresztą dużo więcej, np. idea składnika "x". Każdy z nas wie, że bigos z każdego innego garnka smakuje inaczej - tak samo jest z curry rice. Każda rodzina ma własny przepis i swoje "patenty" na otrzymanie danego smaku. Jedni opierają się na paprykowym sosie, inni, tak ja ja, dodają ketchup, ale znajdą się też tacy, którzy do swojego curry dodają kawę a nawet czekoladę! Wszystko, byle trafić w gust domowników.

Japończycy uprościli proces gotowania curry już do tego stopnia, że gotowe curry można kupić w supermarketach. Plusem zapewne jest ogromny wybór smaków: od wiśniowego po fasolkę sojową. Jedyne co trzeba zrobić, to je podgrzać. Jednak, curry przygotowane w domu zawsze smakuje lepiej :). Japończycy podają je z piklami oraz ryżem (i szklanką zimnej wody, w której można zamoczyć łyżkę - polecam spróbować, efekt jest co najmniej zabawny)



Składniki:

2-3 marchewki (pokroić w talarki)
3 ziemniaki (pokroić w kostkę)
1 cebula (pokroić w plastry)
2 pietruszki
1 kostka curry lub zasmażka z curry (1)
0,5-1l wody
mięso według uznania (np. filet z kurczaka, pokrojony w kostkę) (2)
1 łyżeczka ketchupu
olej
cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa i mięso umyć i skroić. Na dno dużego garnka nalać trochę oleju i przysmażyć mięso razem z cebulą. Kiedy cebula będzie miękka można dodać pozostałe warzywa i smażyć przez chwilę razem z mięsem na dużym ogniu. Następnie dodajemy tyle wody, aby zakryła warzywa, skręcamy palnik na mniejszy ogień i odstawiamy garnek na 10-15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie lub prawie miękkie. Można teraz przyprawić curry, a także dodać wcześniej przygotowaną zasmażkę lub kostkę curry, dzięki czemu curry zyska gęstszą konsystencję (można dogęścić śmietaną). Skręcamy palnik na najmniejszy ogień i odstawiamy garnek jeszcze na 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy składnik "x" - w moim przypadku jest to łyżeczka pikantnego ketchupu :). Danie świetnie smakuje z ryżem.






(1) zasmażkę można przygotować zwyczajnie (tłuszcz+mąka+proszek curry), albo wymieszać mąkę z jogurtem naturalnym i proszkiem curry
(2) curry można też przygotować bez mięsa i procedura jest identyczna

0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka