Czyli "Anzac Biscuits". Stary przepis, ale za to świetny. Chrupiące, ale miękkie, zdrowe i syte dzięki dodatkowi płatków owsianych. To były pierwsze ciastka, które po tygodniu po prostu musiałam zrobić jeszcze raz :)
Składniki (okło 20 ciasteczek):
- około 12 łyżek płatków owsianych
- 100 gram mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
- 100 gram rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 7 łyżek cukru pudru
- około 12 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć za palnika i dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać. Sodę zmieszać z dwoma łyżkami wrzącej wody i dodać do rozpuszczonego masła z miodem. Wymieszać w dużej misce płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder, dodać rozpuszczone masło z miodem i sodą. Wymieszać dokładnie. Przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia, lub natłuścić. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na wcześniej przygotowanej blaszce, układać kolejne uformowane ciastka w odstępach. Piec przez około 10 minut (albo krócej) w 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika, poczekać chwilę, następnie przełożyć na coś (co się tam w domu ma, np. talerz) do ostudzenia.
i z góry |
0 comments:
Post a Comment