Monday, July 8, 2013

Dżem z czerwonej porzeczki



Nie lubię pestek z porzeczek w dżemie. Rok temu taki dżem robiłam przecierając porzeczki przez sito i wychodziła galaretka, bardzo dobra, ale w tym roku dzięki temu przepisowi nie muszę tego robić. Porzeczki tak się rozpadają, że nie czuć pestek. Polecam.






Składniki:
  • 2 kg porzeczek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 opakowanie dżemix, albo żelfix, albo cokolwiek w tym stylu
Przygotowanie:
Porzeczki oderwać od gałązek, umyć i osuszyć. Wsypać do garnka, przygnieść tak żeby puściły sok i zasypać cukrem, odstawić na noc/kilka godzin. Po tym czasie porzeczki smażyć na małym ogniu około 1 godziny, następnie dosypać dżemix. Gotowy dżem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i postawić dnem do góry, jak przestygną schować do spiżarki.











Smacznego :)

0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka