W lecie dużo różnych owców, których szkoda nie zjeść, nie wykorzystać. Muffiny to obowiązkowy przepis do wykonania, niczym tradycja w domu - muffiny raz na jakiś krótki czas muszą być. Tym razem z borówkami/jagodami. Niezbyt słodkie, ale jak najbardziej smaczne.Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła (roztopionego),
- 1 jajko,
- dodatkowo : około szklanki i pół borówek/jagód wymieszanych z łyżką mąki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz owoców wymieszać razem w misce, następnie dodać powoli owoce w mące i delikatnie wymieszać w taki sposób, żeby ich za bardzo nie "zniszczyć". Ciasto przelać do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25-30 minut.
Smacznego :)


0 comments:
Post a Comment