"Po azjatycku" to trochę dużo powiedziane, zważywszy na to, że jedynymi azjatyckimi dodatkami są w niej ocet ryżowy i sos sojowy. Za to jak fajnie to brzmi! Pierwsza wersja, którą przygotowałyśmy z moją współlokatorką
pućką nie zawierała jabłka, ale z nim też jest bardzo dobra. Surówka jest świetna na świeżo, ale można ją odstawić na kilka minut przed podaniem, żeby smaki się przegryzły, a jeśli zostanie jej za dużo... zawsze można ją zużyć robiąc z niej nową sałatkę!
Składniki:
1/4 główki kapusty białej
1 marchewka
1 jabłko
1/2 cebuli
sos sojowy, cukier, sól, ocet ryżowy, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkować, albo skroić bardzo cienko. Wymieszać z odrobiną soli i odstawić.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, to samo z jabłkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać dodając odrobinę sosu sojowego, octu ryżowego oraz przypraw do smaku.
0 comments:
Post a Comment