Wednesday, November 21, 2012

Makaron z serem (mac and cheese)

Ponieważ gotowanie dzisiaj przypadło wspaniałej mnie, a miałyśmy ze współlokatorką ochotę na makaron z serem, uznałam, że pobawię się w jego wariację zapiekankową. Oryginalny Mac and Cheese właściwie też jest zapiekany, więc mam wrażenie, że konwencja została zachowana. Poza tym, makaron z serem to tradycyjne danie na Święto Dziękczynienia, a to wypada już 22go listopada! Tak amerykańsko nie czułam się nawet na filologii. Wprawdzie, do zapiekanki zrobiłam jeszcze wyjątkowo niezachodnią surówkę z kapusty, ale o niej w innej notce.


Składniki: 

 1 kostka żółtego sera (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
 ugotowany makaron (ok. pół paczki)
 1 szklanka mleka
 łyżka mąki
 pół papryki (pokroić w kostkę)
 cebula (pokroić w kostkę)
 filet z kurczaka (pokroić w kostkę)
 ząbek czosnku (rozdrobniony)
 zielona fasolka szparagowa (może być mrożonka)
 sos sojowy, sól, pieprz, czerwona papryka ostra

Przygotowanie:

1. Cebulę zeszklić na patelni razem z czosnkiem. Kiedy będzie miękka, dodać paprykę dusić aż będzie miękka.
2. Mięso pokroić w kostkę, polać sosem sojowym i odstawić. Następnie dodać do wcześniej podduszonych cebuli z papryką.
3. W garnku podgotować fasolkę, aż będzie pół-miękka. Dodać ją do mięsa z papryką. Wszystko należy wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem.
4. W osobnym rondlu podgrzać szklankę mleka, do której należy dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo dodać ok. połowy startego sera. Taką mieszankę należy następnie przełożyć do makaronu z mięsem. Mieszać przyprawiając do smaku.
5. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego (albo jak w moim przypadku, na blaszkę :P, tylko trzeba ją uprzednio przykryć folią do pieczenia albo aluminiową), posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na około 20 minut.




0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka