Ponieważ gotowanie dzisiaj przypadło wspaniałej mnie, a miałyśmy ze współlokatorką ochotę na makaron z serem, uznałam, że pobawię się w jego wariację zapiekankową. Oryginalny Mac and Cheese właściwie też jest zapiekany, więc mam wrażenie, że konwencja została zachowana. Poza tym, makaron z serem to tradycyjne danie na Święto Dziękczynienia, a to wypada już 22go listopada! Tak amerykańsko nie czułam się nawet na filologii. Wprawdzie, do zapiekanki zrobiłam jeszcze wyjątkowo niezachodnią surówkę z kapusty, ale o niej w innej notce.
Składniki:
1 kostka żółtego sera (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
ugotowany makaron (ok. pół paczki)
1 szklanka mlekałyżka mąki
pół papryki (pokroić w kostkę)
cebula (pokroić w kostkę)
filet z kurczaka (pokroić w kostkę)
ząbek czosnku (rozdrobniony)
zielona fasolka szparagowa (może być mrożonka)
sos sojowy, sól, pieprz, czerwona papryka ostra
Przygotowanie:
1. Cebulę zeszklić na patelni razem z czosnkiem. Kiedy będzie miękka, dodać paprykę dusić aż będzie miękka.
2. Mięso pokroić w kostkę, polać sosem sojowym i odstawić. Następnie dodać do wcześniej podduszonych cebuli z papryką.
3. W garnku podgotować fasolkę, aż będzie pół-miękka. Dodać ją do mięsa z papryką. Wszystko należy wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem.
4. W osobnym rondlu podgrzać szklankę mleka, do której należy dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo dodać ok. połowy startego sera. Taką mieszankę należy następnie przełożyć do makaronu z mięsem. Mieszać przyprawiając do smaku.
5. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego (albo jak w moim przypadku, na blaszkę :P, tylko trzeba ją uprzednio przykryć folią do pieczenia albo aluminiową), posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na około 20 minut.
0 comments:
Post a Comment