Tuesday, November 20, 2012

Popękane ciasteczka (chocolate crinkles)

"Dzień dobry, cześć i czołem!" Jakoś trzeba zacząć :) Na początek może nie kurczak, ale coś prostego, czyli pękające czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles). Jednak bez użycia gorzkiej czekolady, akurat nie miałam jej pod ręką, a miałam ochotę wypróbować ten przepis (nie pamiętam gdzie go widziałam). Proste i szybkie w wykonaniu. Dla mnie podobne w smaku do brownie, miękkie i rozpływające się w ustach, choć z wyglądu można pomyśleć, że można sobie na nich zęby połamać.




Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gorzkiego kakao
2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce wymieszaj: kakao, cukier i olej roślinny, dodaj jajka, i aromat waniliowy. Połącz zawartości obu misek.  Następnie ciasto odłóż w chłodne miejsce na około 3-4 godziny.

Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, albo wysmaruj tłuszczem. Do miski przesyp szklankę cukru pudru. Odstaw. Wyjmij ciasto i za pomocą łyżeczki/łyżki (jak komu wygodniej) z ciasta formuj kulki o średnicy 3 cm. Uformowane kulki obtocz w cukrze pudrze i układaj na blaszce do pieczenia. Białe kulki, zwane ciastkami, piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostaw na chwilę na blaszce, żeby ostygły, a następnie przenieś na kratkę, albo talerz, albo zjedz :)


Smacznego.

0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka