"Dzień dobry, cześć i czołem!" Jakoś trzeba zacząć :) Na początek może nie kurczak, ale coś prostego, czyli pękające czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles). Jednak bez użycia gorzkiej czekolady, akurat nie miałam jej pod ręką, a miałam ochotę wypróbować ten przepis (nie pamiętam gdzie go widziałam). Proste i szybkie w wykonaniu. Dla mnie podobne w smaku do brownie, miękkie i rozpływające się w ustach, choć z wyglądu można pomyśleć, że można sobie na nich zęby połamać.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gorzkiego kakao
2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
4 jajka
1 szklanka gorzkiego kakao
2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce wymieszaj: kakao, cukier i olej roślinny, dodaj jajka, i aromat waniliowy. Połącz zawartości obu misek. Następnie ciasto odłóż w chłodne miejsce na około 3-4 godziny.
1 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce wymieszaj: kakao, cukier i olej roślinny, dodaj jajka, i aromat waniliowy. Połącz zawartości obu misek. Następnie ciasto odłóż w chłodne miejsce na około 3-4 godziny.
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, albo wysmaruj tłuszczem. Do miski przesyp szklankę cukru pudru. Odstaw. Wyjmij ciasto i za pomocą łyżeczki/łyżki (jak komu wygodniej) z ciasta formuj kulki o średnicy 3 cm. Uformowane kulki obtocz w cukrze pudrze i układaj na blaszce do pieczenia. Białe kulki, zwane ciastkami, piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostaw na chwilę na blaszce, żeby ostygły, a następnie przenieś na kratkę, albo talerz, albo zjedz :)
Smacznego.
0 comments:
Post a Comment