Grudzień się zbliża, a więc pora zabrać się za pieczenie pierniczków. Lebkuchen, czyli tradycyjne niemieckie pierniczki. Bardzo aromatyczne. Miękną dość szybko, po kilku dniach, nie trzeba czekać tygodniami. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, robi się je szybko i sprawnie.
Składniki (około 30 sztuk):
Składniki (około 30 sztuk):
- 200 ml płynnego miodu,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika + jedna zmielonego cynamonu,
- 85 g masła,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g mąki pszennej,
- 85 g zmielonych migdałów,
- starta skórka z cytryny + kandyzowane owoce.
Przygotowanie:
Sypkie składniki (mąka, migdały, soda, proszek, przyprawa i cynamon) wymieszać w misce. Odstawić.
Miód i masło podgrzać w rondelku, aż masło się roztopi. Dodać skórkę z cytryny. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić mieszankę, ale ma pozostać lekko ciepła.
Wlać zawartość rondelka do sypkich składników, dokładnie wymieszać, dodać owoce. Ciasto powinno być lepiące. Teraz ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia/zgęstnienia.
W między czasie przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia.
Potem, gdy ciasto jest już gotowe, namoczyć ręce wodą (ciasto się klei do dłoni), formować z niego kulki tak duże jak orzechy włoskie, każdą z nich spłaszczyć. Układać na blaszce zachowując odstępy, bo urosną.
Piec w 180°C (w przypadku użycia termoobiegu w 160°C) przez 15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, należy odczekać chwilę zanim zdejmie się je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Potem stwardnieją, a później znów zmiękną. Jak to pierniczki.
Gdy pierniczki już całkiem się wystudzą można je polukrować.
Przepis na lukier:
Składniki:
- kilka łyżek gorącej wody,
- 2-5 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Cukier puder przesypać do miski, dolewać po łyżce wody, ciągle mieszając/rozcierając.
Lukier powinien być niezbyt gęsty, a lejący.
Maczać w nim pierniczki.
0 comments:
Post a Comment