Sunday, November 25, 2012

Pierniczki niemieckie (lebkuchen)


Grudzień się zbliża, a więc pora zabrać się za pieczenie pierniczków. Lebkuchen, czyli tradycyjne niemieckie pierniczki. Bardzo aromatyczne. Miękną dość szybko, po kilku dniach, nie trzeba czekać tygodniami. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, robi się je szybko i sprawnie.







Składniki (około 30 sztuk):
  • 200 ml płynnego miodu,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika + jedna zmielonego cynamonu,
  • 85 g masła,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 85 g zmielonych migdałów,
  • starta skórka z cytryny + kandyzowane owoce.
Przygotowanie:
Sypkie składniki (mąka, migdały, soda, proszek, przyprawa i cynamon) wymieszać w misce. Odstawić. 

Miód i masło podgrzać w rondelku, aż masło się roztopi. Dodać skórkę z cytryny. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić mieszankę, ale ma pozostać lekko ciepła. 

Wlać zawartość rondelka do sypkich składników, dokładnie wymieszać, dodać owoce. Ciasto powinno być lepiące. Teraz ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia/zgęstnienia. 

W między czasie przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia.

Potem, gdy ciasto jest już gotowe, namoczyć ręce wodą (ciasto się klei do dłoni), formować z niego kulki tak duże jak orzechy włoskie, każdą z nich spłaszczyć. Układać na blaszce zachowując odstępy, bo urosną.

Piec w 180°C (w przypadku użycia termoobiegu w 160°C) przez 15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, należy odczekać chwilę zanim zdejmie się je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Potem stwardnieją, a później znów zmiękną. Jak to pierniczki.
Gdy pierniczki już całkiem się wystudzą można je polukrować.


Przepis na lukier:

Składniki:
  • kilka łyżek gorącej wody,
  • 2-5 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Cukier puder przesypać do miski, dolewać po łyżce wody, ciągle mieszając/rozcierając.

Lukier powinien być niezbyt gęsty, a lejący. 

Maczać w nim pierniczki. 




0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka