Najwyższa pora dodać jakiś przepis na muffiny. To taka fajna "słodkość" do wszamania. Łatwa w przygotowaniu, tania, szybka. Idealna! Może już nie są takie "modne" muffiny, ale kogo to obchodzi, ważne jest to, że zawsze będę smaczne i to, że nie da się ich zepsuć, nawet jak się ma dwie lewe ręce i nogi. Muszą wyjść dobre.
Do przygotowania tych kolorowych muffin użyłam barwników spożywczych w proszku, ale jeśli ich się nie posiada można użyć soków, galaretek w proszku, wszystkiego co zabarwia (i nadaje się do spożycia). Efekt może być mniejszy, ale kolory będą.
Składniki:
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 25-30 minut.
Składniki:
Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
Mokre:
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła (roztopionego),
- 1 jajko.
Dodatkowo:
- barwniki (soki, galaretki (po kilka łyżeczek), spożywczy w proszku (szczypta, bardzo niewielka)) np. zielony, czerwony, żółty.
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać razem w jednej misce. W drugiej wymieszać składniki mokre.
Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do kilku mniejszych miseczek (w zależności od tego ile chcemy mieć kolorów). Do każdej miseczki z ciastem dodać odrobinę barwnika, wymieszać aż powstanie jednolity kolor.
Do przygotowanych papilotek na muffiny wkładać po łyżce ciasta z każdego koloru.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 25-30 minut.
Kocham muffinki ♥
ReplyDeleteNawet ja (kulinarna niedojda) potrafię je zrobić :D
Każdy potrafi je zrobić :D
Deletenawet jak o tym nie wiem xd
To ja się pochwalę, że z tego przepisu zrobiłam takie ładne muffiny https://picasaweb.google.com/100106477964857981418/9Grudnia2012?authuser=0&feat=directlink z dodatkiem czekolady ciemnej i białej oraz batonika Lion xd
ReplyDelete