Monday, November 26, 2012

Kolorowe muffiny


Najwyższa pora dodać jakiś przepis na muffiny. To taka fajna "słodkość" do wszamania. Łatwa w przygotowaniu, tania, szybka. Idealna! Może już nie są takie "modne" muffiny, ale kogo to obchodzi, ważne jest to, że zawsze będę smaczne i to, że nie da się ich zepsuć, nawet jak się ma dwie lewe ręce i nogi. Muszą wyjść dobre.
Do przygotowania tych kolorowych muffin użyłam barwników spożywczych w proszku, ale jeśli ich się nie posiada można użyć soków, galaretek w proszku, wszystkiego co zabarwia (i nadaje się do spożycia). Efekt może być mniejszy, ale kolory będą.


Składniki:

Suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
Mokre:
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła (roztopionego),
  • 1 jajko.
Dodatkowo:
  • barwniki (soki, galaretki (po kilka łyżeczek), spożywczy w proszku (szczypta, bardzo niewielka)) np. zielony, czerwony, żółty.
Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać razem w jednej misce. W drugiej wymieszać składniki mokre. 

Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać.

Przelać ciasto do kilku mniejszych miseczek (w zależności od tego ile chcemy mieć kolorów). Do każdej miseczki z ciastem dodać odrobinę barwnika, wymieszać aż powstanie jednolity kolor.

Do przygotowanych papilotek na muffiny wkładać po łyżce ciasta z każdego koloru.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 25-30 minut.







3 comments:

  1. Kocham muffinki ♥
    Nawet ja (kulinarna niedojda) potrafię je zrobić :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Każdy potrafi je zrobić :D
      nawet jak o tym nie wiem xd

      Delete
  2. To ja się pochwalę, że z tego przepisu zrobiłam takie ładne muffiny https://picasaweb.google.com/100106477964857981418/9Grudnia2012?authuser=0&feat=directlink z dodatkiem czekolady ciemnej i białej oraz batonika Lion xd

    ReplyDelete

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka