Saturday, February 2, 2013

Kimchi

W ramach jarania się kuchnią koreańską, oto nasze kolejne podejście do tej kuchni. Kimchi chodziło za nami od dłuższego czasu, ale zawsze wydawało się nam za drogie, a mnie zbyt skomplikowane. Nie rozumiem dlaczego, bo okazuje się dość proste... to znaczy, w naszym wydaniu tzn. bez udziału ośmiornic, ani sosu rybnego (bo nam go wykupili w Lidlu). Tak czy inaczej, pokładamy w nim nadzieję. Dlaczego?  Przede wszystkim dlatego, że kimchi można użyć na wiele sposobów: jako składnik naleśników, bułeczek, zup, sosów, makaronów, smażonego ryżu, sałatek lub zwyczajnie wcinać bez niczego. Uwielbiam kimchi.

EDIT: Przy drugim podejściu do kimchi zmieszałyśmy paste z kisielem z mąki ziemniaczanej i z wody - efekt jest dużo lepszy: smak jest mocniejszy już na drugi dzień, a sok nie spływa na dno pojemniczka.




Składniki 
1 kapusta pekińska
woda, sól
2 marchewki (pokrojone w drobne paseczki)
1 zielona cebulka (pokroić w piórka, listki w dłuższe paski)
1 por (pokroić w piórka)
1 cebula (w drobnej kostce)
3 ząbki czosnku (poszatkowane)
(opcjonalnie) biała rzodkiew (pokrojona w drobne paski)

Pasta do kimchi:
papryczka chilli (drobno skrojona, razem z nasionkami)
opakowanie przyprawy paprykowej ostrej
sos sojowy + sos chilli lub sos rybny
starty imbir
edit: + kisiel z mąki ziemniaczanej zagotowanej z wodą

Przygotowanie

Kapustę przekroić na ćwiartki i poszatkować. Namoczyć w wodzie, po czym odstawić na 10 min. 





Następnie kapustę odsączyć i zasypać solą. Przełożyć do dużej miski i odstawić na 2,5 godziny. 





Po 2,5h kapustę odsączamy i płukamy, co najmniej trzykrotnie. Przygotowujemy pastę z posiekanej cebuli, czosnku, startego imbiru, poszatkowanej czerwonej papryczki i dużej ilości przyprawy paprykowej ostrej. Do tego dodajemy sos rybny lub, tak jak w naszym przypadku, dużo sosu sojowego i słodkiego sosu chilli.



Pastę mieszamy z pokrojonymi na cienkie plasterki marchewką, porem i zieloną cebulką. My dodałyśmy do tego również resztkę białej rzodkwi, która została nam z tygodnia (edit: mieszając pastę z mąką ziemniaczaną zagotowaną z wodą uzyskałyśmy zdecydowanie lepszą konsystencje i efekt!).




Następnie mieszamy warzywa z kapustą i przekładamy do szczelnego pojemnika. Kimchi odstawiamy do lodówki na kilka dni. Ponieważ to nasze pierwsze podejście do tego dania, jeszcze nie wiemy, jaki czas na przeleżenie jest najlepszy. Sprawdzimy kapustę za dwa dni i podzielimy się wrażeniami :).



Ważne, żeby upchnąć kimchi porządnie


Kimchi powinno puścić sok przy upychaniu
Zamykamy szczelnie!

Bye bye, kimchi. Moje dni są lepsze, odkąd widzę cię w lodówce ;_; ~

EDIT: Po trzech dniach dochodzimy do wniosku, że jeszcze nie przeleżało się wystarczająco i trzeba zwiększyć proporcje soli i papryki.

EDIT 2: Po zastosowaniu kisielu kimchi jest świetne już na drugi dzień, chociaż smak jest wciąż mało ostry (podejrzewam, że to kwestia przeleżenia). Dodałyśmy również więcej papryczek, papryki w proszku oraz sosu sojowego.

2 comments:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka