Saturday, February 2, 2013

Chamchijeon, czyli placuszki z tuńczykiem

 W tym tygodniu wspólnie z współlokatorką jaramy się kuchnią koreańską. I to poważnie. Głównie dzięki odkryciu kanału Maangchi. Po obejrzeniu kilku przepisów zaczynam doceniać tą kuchnię - używają składników które w większości da się dostać tutaj (może oprócz koseri - tzn. młodych suszonych pędów paproci...?) i ostrych przypraw. Forever love. Uznałyśmy więc, że nie ma co czekać i trzeba wypróbować pierwszy przepis. Padło na chamchijeon, czyli placuszki z tuńczykiem. Przepis w wykonaniu przeuroczej Maangchi znajdziecie tutaj.




Składniki

puszka tuńczyka w wodzie
1 cebula (pokrojona w kostkę)
zielona cebulka (pokrojona w kostkę)
1 ząbek czosnku (pokroić w kostkę)
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka

Przygotowanie

Tuńczyka wylać z puszki i odcedzić. Wymieszać w dużej misce z pokrojoną cebulą, cebulką, czosnkiem oraz jajkiem i przyprawami. Dodawać mąkę, na tyle, żeby masa była dosyć gęsta. Placuszki wylewamy następnie na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będą brązowe. Z jednej puszki wyszło nam 10 niedużych placków. Są dosyć suche więc dobrze jest przygotować do nich jakiś sos np. sos sojowy z octem ryżowym.

My podałyśmy chamchijeon z naszą nową ulubioną sałatką z białej kapusty (wymieszałyśmy ją z porem, octem ryżowym, sosem sojowym oraz sosem chilli. Cudo!)







0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka