Wednesday, January 30, 2013

Onigiri

Onigiri to najfaniejsze jedzenie na świecie i piszę to z pełnym przekonaniem.Jest tanie, nie wymaga wielkich umiejętności, można je wypchać ulubionymi składnikami, a pozostawione na drugi dzień smakują jeszcze lepiej niż świeże!

Tak jak pisałam, do ich przygotowania wystarczą te same składniki co do naszego studenckiego sushi, tylko technika jest trochę inna.


Składniki

płatki nori (sprasowane algi morskie)
sos sojowy
ryż (może być długoziarnisty)

Nadzienie (przykładowo):

tamagoyaki (przepis w innej notce)
paluszki krabowe (surimi)
płaty wędzonego łososia
tuńczyk w puszce (mój ulubiony składnik onigiri) 
ocet ryżowy, cukier, sól
sprasowany czosnek, olej sezamowy


Przygotowanie

W zielonej misce jest zimna woda w której należy zwilżyć dłonie przy formowaniu kulek

Ryż ugotować tak jak w przypadku sushi - rozgotować, przełożyć do miski i wymieszać z octem, solą i cukrem (lub czymś co nazywa się "Sos do ryżu" - odkryłam to dzisiaj w Realu, na Thora, to tylko ocet z wodą, solą i cukrem O_O!). Następnie zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i uformować kulki - formując je wypełnić je wybranym nadzieniem (moje ulubione zestawienia jak dotąd to rolowany omlet + surimi oraz klasyczny tuńczyk z puszki). Uformowane kulki owinąć paskami płatków nori.

Wskazówka: żeby zapamiętać, które onigiri jest z czym, warto jest przyjąć jakiś kod nori, np. kulki owinięte nori dookoła są z tuńczykiem, a te z jednym paskiem są z tamagoyaki itp. Ponadto, kulki onigiri można formować w różny sposób w dłoniach, np. w trójkąty, lub zwyczajne kule.

Poza tym, onigiri można również usmażyć jako sojowe onigiri. W rękach formujemy kulkę z ryżu, nadziewamy ją, następnie maczamy w sosie sojowym (można go podrasować np. mieszając go ze sprasowanym czosnkiem i olejem sezamowym). Onigiri zamoczone z obu stron w sosie przysmażamy na patelni - najlepiej smakuje na ciepło.

Pełne danie z sałatką-random 


i znowu te barbarzyńskie pałeczki bez podstawki, wstyd nam


0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka