Tuesday, January 29, 2013

Sushi maki i nigiri

 Studenci to mistrzowie robienia dużej ilości jedzenia z niewielkiej ilości składników. Sądzę, że takiej różnorodności nie powstydziliby się co najmniej Azjaci... tzn. po tym, gdyby odpowiedzieli sobie na pytanie, dlaczego właściwie zrobiłyśmy sushi i onigiri na obiad? Bardzo lubię sushi "domowej roboty" - nie tylko dlatego, że jest relatywnie tanie (no chyba, że użyjecie kawioru i jadalnych płatków złota :P), ale z tych samych składników można przygotować onigiri... co oznacza podwójne szczęście.
No, ale, first things first: jakiś czas temu wybrałyśmy się z Pućką do Reala i odkryłyśmy magiczne patelnie na wagę - okazało się, że były to oryginalne patelnie do tamagoyaki (zawijany japoński omlet) - co najlepsze, kosztowały tylko 7zł sztuka (i naprawdę były opisane po japońsku...)



Wskazówka: przy rolowaniu omletu na takiej patelni rzeczywiście wygodniej jest złapać go pałeczkami niż przewracać łopatką. Tak czy inaczej, rolowane omlety przydały się zarówno przy sushi jak i przy onigiri (o nich w innej notce)



Składniki

ryż (może być długoziarnisty!)
płatki nori (sprasowane algi morskie)
2 jajka (do omletu)
paluszki krabowe (surimi)
płaty wędzonego łososia
ocet ryżowy, cukier, sól

Przygotowanie

Przygotować tamagoyaki: roztrzepać jajka i usmażyć - najpierw wylać połowę jaj na patelnię, zrolować, a potem wylać pozostałe jajka i  ponownie zrolować. Znalazłam filmik, który pokazuje to lepiej niż moje tłumaczenie:



Kiedy omlet ostygnie, rozkroić w prążki. Rozdzielić płaty łososia na mniejsze kawałki. W międzyczasie ugotować ryż - kiedy będzie gotowy, przełożyć go do miski i wymieszać z octem ryżowym, solą i cukrem (dzięki temu będzie lepki). Następnie przygotowujemy sushi:



  • sushi maki
Potrzeba bambusowej podkładki, na którą kładziemy płat nori. Nakładamy na niego ryż oraz wybrane składniki, np. surimi i tamagoyaki, i zawijamy używając w tym celu podkładki. Żeby płatek lepiej się kleił możemy zwilżyć go zimną wodą w miarę zwijania. Ważne jest, żeby kroić maki bardzo ostrym nożem, żeby składniki nie wysunęły się z rolki sushi.




  • sushi nigiri
Płatki nori przycinamy w cienkie paski. Ręce zwilżyć zimną wodą i uformować w rękach ryżowe kulki nigiri. Na nie nakładamy wybrany składnik, np. tamagoyaki i przekładamy paskiem nori.





 Sushi dobrze smakuje maczane w sosie sojowym.

9 comments:

  1. Właśnie się sama zaprosiłam na takie coś xd zrób mi takie!

    ReplyDelete
  2. Bardzo lubie sushi!Próbowałam już kilka razy zrobić je w domu i niestety mi nie wychodzi.....Na całe szczęście mieszkam niedaleko Sushi Wesołą i gdy tylko mam ochotę na sushi to jadam je tylko u nich!Jest zawsze smaczne i świeże;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maja ja też bardzo czesto chodze do Sushi Wesoła ;) To mój ulubion sushi bar w stolicy;)

      Delete
  3. Wszystko tak ślicznie i apetycznie wygląda aż naszła mnie ochota na sushi!!Chyba zrobię dziś swojej dziewczynie niespodziankę i zamówie nam sushi z Akashii!!Jedliśmy od nich już kilka razy i sushi jest obłędnie pyszne;)Przeważnie zamawiamy zestaw Godzilka i mamy aż 44 kawałki do podziału.

    ReplyDelete
  4. Ale pieknie i apetycznie wygląda;);) Ja zdecydowanie wole zjeść je na mieście;D Zawsze jadam je ze znajomymi w Nanaki Sushi;) Mega smaczne a dodatkowo super klimat u nich jest ;)

    ReplyDelete

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka