Tuesday, January 22, 2013

Sezamki

Pierwszy raz robiłam sezamki. Zaszokowało mnie, że było z tym naprawdę mało pracy. Jedynie mieszanie długo trwa i trzeba być tu naprawdę cierpliwym, ale potem masa szybko się studzi i twardnieje jak się tylko przetrwa te dwadzieścia, czy piętnaście minut mieszania miodu i sezamu :D
Są na prawdę smaczne, miękko-ciągnące-twarde XD dziwnie to brzmi, ale takie są. 
Radzę wcześniej na suchej patelni podprażyć sezam, nie zrobiłam tego, ale uważam, że wtedy będą jeszcze lepsze i na pewno zrobię to następnym razem. Dodałam też trochę migdałów, które również można podprażyć wcześniej.


Składniki:
  • 1 szklanka sezamu,
  • 1 szklanka miodu (koniecznie płynnego, najlepszy byłby prawdziwy),
  • 6 płaskich łyżek cukru,
  • trochę płatków migdałów.
Przepis:
wszystkie czynności w skrócie
W rondelku zagotować miód z cukrem. Zmniejszyć ogień i dodać sezam, migdałów garść, ciągle mieszając. Teraz trzeba mieszać i mieszać bardzo długo (około 15 minut) bez przerwy, masa ma nabrać złocistego, ciemnego koloru i trochę zgęstnieć. Gdy to już się stanie należy masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem (potem ładnie odchodzi) i rozsmarować na płasko. Jak masa wystygnie i stwardnieje można kroić bardzo ostrym nożem, uważnie, żeby sobie czegoś nie odciąć. I gotowe :3 
Masa szybko twardnieje i stygnie.


Smacznego!

1 comment:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka