Pierwszy raz robiłam sezamki. Zaszokowało mnie, że było z tym naprawdę mało pracy. Jedynie mieszanie długo trwa i trzeba być tu naprawdę cierpliwym, ale potem masa szybko się studzi i twardnieje jak się tylko przetrwa te dwadzieścia, czy piętnaście minut mieszania miodu i sezamu :D
Są na prawdę smaczne, miękko-ciągnące-twarde XD dziwnie to brzmi, ale takie są.
Radzę wcześniej na suchej patelni podprażyć sezam, nie zrobiłam tego, ale uważam, że wtedy będą jeszcze lepsze i na pewno zrobię to następnym razem. Dodałam też trochę migdałów, które również można podprażyć wcześniej.
Składniki:
- 1 szklanka sezamu,
- 1 szklanka miodu (koniecznie płynnego, najlepszy byłby prawdziwy),
- 6 płaskich łyżek cukru,
- trochę płatków migdałów.
Przepis:
|
wszystkie czynności w skrócie |
W rondelku zagotować miód z cukrem. Zmniejszyć ogień i dodać sezam, migdałów garść, ciągle mieszając. Teraz trzeba mieszać i mieszać bardzo długo (około 15 minut) bez przerwy, masa ma nabrać złocistego, ciemnego koloru i trochę zgęstnieć. Gdy to już się stanie należy masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem (potem ładnie odchodzi) i rozsmarować na płasko. Jak masa wystygnie i stwardnieje można kroić bardzo ostrym nożem, uważnie, żeby sobie czegoś nie odciąć. I gotowe :3
Masa szybko twardnieje i stygnie.
Smacznego!
chce xd
ReplyDelete