Saturday, January 19, 2013

Nabe shabu

... czyli taka jarzynowa, tylko, że w pseudo-japońskim stylu. Studencka kuchnia fusion stworzona z potrzeby chwili i nikłych zapasów w lodówce. Miałyśmy ochotę na nabe (w skrócie: owoce morza z tofu w bulionie z sosem sojowym) albo shabu shabu (zasada podobna, tylko, że z mięsem), więc inspirując się ideą kociołka pełnego pyszności stworzyłyśmy prawie-jak-połączenie jednego z drugim. Jestem pewna, że każdy porządny Japończyk by nas wyśmiał, ale danie jest bardzo dobre i jest z nim trochę zabawy. 


Składniki 
3 marchewki (pokroić w talarki)
1 pietruszka (pokroić w talarki)
2 ziemniaki (pokroić w plastry)
1/4 główki białej kapusty (pokrojona w grubsze paski)
zielona fasolka szparagowa
garnek bulionu
2 jajka
1 makaron z zupki chińskiej
1 zielona cebulka (cebulę pokroić w cienkie plasterki, a liście w dłuższe paski)
sól, pieprz do smaku

Sos do nabe shabu
sos sojowy
olej sezamowy
czosnek (sprasowany lub drobno posiekany)
sok z cytryny 
cukier

Przygotowanie
Najlepiej na początku przygotować sos, mieszając składniki w proporcjach odpowiednich do smaku i odstawić go np. do lodówki, żeby się przegryzł. Bulion zagotować, a kiedy zacznie wrzeć dodać do niego pokrojone talarki marchewki i pietruszki. Kiedy warzywa będą pół miękkie dodać ziemniaki oraz fasolkę szparagową i ponownie zaczekać aż one zmiękną. Następnie, dodajemy kapustę i również czekamy aż będzie lekko miękka. Dodajemy makaron, a kiedy ten również zmięknie na wierzch wbijamy jajka. Przykrywamy zupę i czekamy, aż jajka się zetną (najlepiej, jeśli żółtko będzie miękkie - wtedy można w nim maczać warzywa). Kiedy jajka będą gotowe na wierzch dajemy zieloną cebulkę. Zupę można doprawić, ale sos, w którym macza się warzywa ma sam w sobie bardzo intensywny smak - tak, cała zabawa polega na wyławianiu z zupy warzyw i makaronu i maczaniu ich w uprzednio przygotowanym sosie sojowym. Zupę wygodnie jest podawać z ryżem w osobnej miseczce.






Taki garnek dla dwóch osób wystarcza na 2 dni
Barbarzyńsko ułożone pałeczki bez podkładki D:


EDIT:
Wersja "na bogato" z filetem z grenadiera usmażonym w jajku i mące krupczatce. do tego pieczarki imitujące shitake (przez te ładne nacięcia na kapeluszach) dzięki umiejętnemu obgotowaniu w bulionie z kostką grzybową i sosem sojowym. Ponadto, talarki białej rzodkwi, również ugotowane z pieczarkami.




0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka