Saturday, January 19, 2013

Kudłacze

Zawsze będą kojarzyć mi się z 31 grudnia. Pamiętam, że praktycznie co roku robiło się je u nas w domu jak byliśmy dziećmi...i nadal je robimy. Kudłacze to nic innego jak biszkopt nasączony kakaową polewą i obtoczony wiórkami kokosowymi, czasem też kolorowymi wiórkami-cukierkami. Są łatwe, smaczne, słodkie i z kokosem , czego chcieć więcej :) Najgorsze jest tylko czekanie kiedy ta polewa wystygnie...
Jeśli potrzebna jest większa ilość ciasteczek radzę podwoić ilość składników na ciasto i polewę, zamiast jednej blaszki biszkopta wyjdą dwie...rzecz jasna.


Przepis wygrzebany ze starej książki....

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru pudru,
  • 5 dag margaryny/masła,
  • jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka proszku do pieczenia.
Polewa:
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 20 dag margaryny/masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • szklanka cukru,
Dodatkowo:
  • 20-25 dag wiórków kokosowych, albo kolorowej posypki.
Przygotowanie:

Ciasto:
 Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, miód, mleko i  mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze koloru.
 
Po ostygnięciu ciasto pokroić w kostkę. 

Polewa:
Mleko, margarynę i cukier rozgrzać w garnku, dodać kakao i gotować przez 5 minut. 
Po ostygnięciu polewy kakaowej zanurzać w niej kostki ciasta, potem obtaczać w wiórkach kokosowych, albo posypce kolorowej. 

Gotowe ciasteczka wstawić do lodówki, żeby się schłodziły i były lepsze, na pewno na około 30 minut trzeba jest zostawić w lodówce.

Smacznego !

1 comment:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka