Saturday, January 19, 2013

Krokiety

Zwyczajne, dobre, stare krokiety, które Mama robi gdy ma tylko więcej czasu. Zaletą ich jest to, że można zrobić jakiekolwiek nadzienie do nich. Może być słodkie, albo słone, kwaśne, można wymyślać i wymyślać. Dziś prezentuję na blogu dość proste i tradycyjne krokiety z nadzieniem z kapusty oraz moim ulubionym nadzieniem serowym, na słodko. Nie jest to co prawda dietetyczne danie, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi :D
Do panierki można dodać sezamu, albo jakiś ziaren typu słonecznik , dynia... często tak w domu robimy żeby było jeszcze smaczniej :)




Składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju,

farsz serowy:

  • biały ser (u mnie połowa kostki),
  • łyżka (ewentualnie jedna i pół) śmietany, albo jogurty naturalnego,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • dwie łyżki cukru białego,

farsz z kapusty:

  • połowa główki kapusty,
  • 2 cebule,
  • marchew,
  • woda,
  • łyżka octu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie,

+panierka: bułka tarta i roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Farsz serowy:

Ser rozgnieść widelcem, dodać cukry i śmietanę. Dokładnie wszystko razem rozgnieść, wymieszać tak żeby powstała ładna, biała, gładka masa. Zawsze trzeba sprawdzić czy aby nie dodać więcej cukru.

Farsz z kapusty:

Kapustę umyć, pokroić, przełożyć do dużego garnka.  Marchew zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Do garnka z kapustą i marchewką wlać wody (tak żeby przykryła kapustę i marchewkę, około połowa garnka), dodać przyprawy i gotować aż kapusta zmięknie, około 20 minut. Cebulkę drobno posiekać, przesmażyć. Miękką kapustę z marchewką odsączyć z wody, dodać wcześniej przygotowaną cebulkę, wymieszać, doprawić solą jeśli potrzeba, dodać łyżkę octu i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.

Naleśniki:

Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, ciasto ma być trochę gęste. Usmażyć dużo naleśników. Po ostygnięciu nakładać farsz i zawijać krokiety.

do serowego nadzienia można dodać też rodzynki, albo banana 
Następnie obtaczać każdego krokieta w jajku i bułce tartej. Usmażyć krokiety, aż się zarumienią. I gotowe :)


Smacznego!

0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka