Do panierki można dodać sezamu, albo jakiś ziaren typu słonecznik , dynia... często tak w domu robimy żeby było jeszcze smaczniej :)
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
farsz serowy:
- biały ser (u mnie połowa kostki),
- łyżka (ewentualnie jedna i pół) śmietany, albo jogurty naturalnego,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- dwie łyżki cukru białego,
farsz z kapusty:
- połowa główki kapusty,
- 2 cebule,
- marchew,
- woda,
- łyżka octu,
- 2 łyżki bułki tartej,
- przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie,
+panierka: bułka tarta i roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Farsz serowy:
Ser rozgnieść widelcem, dodać cukry i śmietanę. Dokładnie wszystko razem rozgnieść, wymieszać tak żeby powstała ładna, biała, gładka masa. Zawsze trzeba sprawdzić czy aby nie dodać więcej cukru.
Farsz z kapusty:
Kapustę umyć, pokroić, przełożyć do dużego garnka. Marchew zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Do garnka z kapustą i marchewką wlać wody (tak żeby przykryła kapustę i marchewkę, około połowa garnka), dodać przyprawy i gotować aż kapusta zmięknie, około 20 minut. Cebulkę drobno posiekać, przesmażyć. Miękką kapustę z marchewką odsączyć z wody, dodać wcześniej przygotowaną cebulkę, wymieszać, doprawić solą jeśli potrzeba, dodać łyżkę octu i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
Naleśniki:
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, ciasto ma być trochę gęste. Usmażyć dużo naleśników. Po ostygnięciu nakładać farsz i zawijać krokiety.
do serowego nadzienia można dodać też rodzynki, albo banana |
Smacznego!
0 comments:
Post a Comment