Składniki:
- 150g serka topionego,
- 3/4 l wywaru warzywnego,
- łyżeczka oleju,
- cebula,
- 1/2 pora,
- szczypta tymianku, soli i pieprzu,
- twarda bułka, albo chleb,
- kilka plasterków sera, lub w całość (w zależności od upodobań i ilości grzanek),
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Zupy:
Przygotuj wywar z warzyw (woda+marchew+seler+pietruszka=godzina gotowania). Cebulkę i por podsmaż na patelni z olejem, ale bardzo krótko, mniej niż 3 minuty, następnie dodaj do wywaru warzywnego i gotuj 5 minut. Serek (jeśli się da) pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj przez około 5 minut. Przypraw zupę solą i pieprzem. Można też trochę słodkiej papryki w proszku wcześniej podsmażonej na patelni z olejem.
Grzanek:
Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pieczywo pokrój w grubszą kostkę, wrzuć do miski, dodaj dwie łyżki oleju i trochę ulubionej przyprawy (np.majeranku, bazylii etc), wymieszaj i przełóż na przygotowaną blaszkę. Włóż do piekarnika. Piecz około 5 minut, po tym czasie posyp pokrojonym w kostkę, albo startym na tarce żółtym serem, piecz jeszcze przez kilka minut.
gotowa zupa z grzankami |
Moja mama przygotowuje czasami taką zupę, tylko zamiast grzanek dodaje mięsne pulpeciki. Uwielbiam to danie :)
ReplyDeleteMusi być przepyszna z takim dodatkiem :)
DeleteO, kurcze! Przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałam o takiej zupie, wygląda bardzo ciekawie i zapewne tak samo dobrze smakuje. Zapisuję przepis do ulubionych, trzeba wypróbować - zwłaszcza z grzankami! :)
ReplyDelete