2 pietruszki (zetrzeć na tarce)
1 seler (zetrzeć na tarce)
1 cebula (pokroić w kostkę)
2 ząbki czosnku (1 pokroić w kostkę)
odrobina startego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
pół paczki dowolnego makaronu
1l bulionu
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier
Sprawczynie główne zamieszania |
Przygotowanie
Warzywa umyć, obrać i pokroić lub odpowiednio zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać do nich starte pietruszki oraz seler. Podsypać solą i poddusić. Do warzyw dodajemy marchewkę i dusimy.
Po kilku minutach przekładamy warzywa do większego garnka i zalewamy bulionem. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy przyprawy: pieprz, sól, cukier i ulubione zioła. Kiedy warzywa z bulionem się zagotują dodajemy trochę przegotowanej wody i wrzucamy makaron (ok. pół paczki na 4 osoby). Kiedy makaron jest miękki można ostatecznie doprawić zupę sokiem z cytryny oraz imbirem. Pod koniec gotowania można również dorzucić do zupy odrobinę drobno skrojonego czosnku oraz liści pietruszki.
0 comments:
Post a Comment