Wednesday, January 2, 2013

Zupa marchewkowo-imbirowa

Nadrabiania przepisów ciąg dalszy. Prosta, szybka w przygotowaniu zupa. Świetna na chłodne dni, bo imbir bardzo rozgrzewa. Poza tym, połączenie marchewki z cytryną jest genialne.




Składniki:

2-3 marchewki (pokroić w paski)
2 pietruszki (zetrzeć na tarce)
1 seler (zetrzeć na tarce)
1 cebula (pokroić w kostkę)
2 ząbki czosnku (1 pokroić w kostkę)
odrobina startego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
pół paczki dowolnego makaronu
1l bulionu
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier


Sprawczynie główne zamieszania
Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i pokroić lub odpowiednio zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać do nich starte pietruszki oraz seler. Podsypać solą i poddusić. Do warzyw dodajemy marchewkę i dusimy. 


Po kilku minutach przekładamy warzywa do większego garnka i zalewamy bulionem. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy przyprawy: pieprz, sól, cukier i ulubione zioła. Kiedy warzywa z bulionem się zagotują dodajemy trochę przegotowanej wody i wrzucamy makaron (ok. pół paczki na 4 osoby). Kiedy makaron jest miękki można ostatecznie doprawić zupę sokiem z cytryny oraz imbirem. Pod koniec gotowania można również dorzucić do zupy odrobinę drobno skrojonego czosnku oraz liści pietruszki.





0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka