Wednesday, January 2, 2013

Pieczone zimowe warzywa

 Wprawdzie mam do opisania zaległe co najmniej dwa przepisy, ale ten udał się naprawdę fajnie, więc daję mu dzisiaj pierwszeństwo. Poza tym,  pieczone warzywa, lekko słodkie, są tym, co idealnie komponuje się z dzisiejszą szaro-zimną lekko śniegową pogodą, kiedy po świątecznych przysmakach pozostało już tylko wspomnienie.


Składniki (na 3-4 osoby)

4 marchewki
4 pietruszki
2 selery
4-5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka miodu, cukier, oliwa z oliwek, majeranek, estragon, bazylia, tymianek, imbir suszony, sok z cytryny
garść rodzynek lub żurawiny

Przygotowanie

Warzywa pokroić na dość duże kawałki, najlepiej w ćwiartki, ale co smuklejsze marchewki czy pietruszki można pozostawić w całości (tak, tak, czosnku najlepiej w ogóle nie kroić, a cebulę tylko w połówki :P). Kawałki powinny być dość duże bo skurczą się w miarę pieczenia. Warzywa następnie myjemy, odcedzamy i przekładamy do dużej miski, w której wymieszamy je z przyprawami oraz oliwą z oliwek (można dodać odrobinę oleju). Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypujemy rodzynkami lub żurawiną i pieczemy w temperaturze 180-200*C przez pół godziny. Pod koniec pieczenia można przemieszać warzywa, by przypiekły się równo. Pod koniec również posypujemy je koperkiem. 

Można podać same lub, tak jak ja to zrobiłam, z kolejną zimową potrawą, czyli surówką z kapusty. Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym (czosnek/koperek+ sól, pieprz, sok z cytryny + śmietana).



0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka