
Składniki (na 3-4 osoby)
4 marchewki
4 pietruszki
2 selery
4-5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka miodu, cukier, oliwa z oliwek, majeranek, estragon, bazylia, tymianek, imbir suszony, sok z cytryny
garść rodzynek lub żurawiny
Przygotowanie
Warzywa pokroić na dość duże kawałki, najlepiej w ćwiartki, ale co smuklejsze marchewki czy pietruszki można pozostawić w całości (tak, tak, czosnku najlepiej w ogóle nie kroić, a cebulę tylko w połówki :P). Kawałki powinny być dość duże bo skurczą się w miarę pieczenia. Warzywa następnie myjemy, odcedzamy i przekładamy do dużej miski, w której wymieszamy je z przyprawami oraz oliwą z oliwek (można dodać odrobinę oleju). Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypujemy rodzynkami lub żurawiną i pieczemy w temperaturze 180-200*C przez pół godziny. Pod koniec pieczenia można przemieszać warzywa, by przypiekły się równo. Pod koniec również posypujemy je koperkiem.
Można podać same lub, tak jak ja to zrobiłam, z kolejną zimową potrawą, czyli surówką z kapusty. Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym (czosnek/koperek+ sól, pieprz, sok z cytryny + śmietana).
0 comments:
Post a Comment