Składniki (12 babeczek):
- 150 g mąki pszennej + 50 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 45 g masła,
- 220 g cukru,
- 3 łyżki oleju roślinnego (rzepakowego),
- 2 jajka,
- 125 ml soku jabłkowego,
- 125 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Piekarnik ustawić na 180°C. Przygotować foremki na muffiny.
W misce utrzeć masło. Następnie dodać połowę cukru, ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać olej i resztę cukru. Nadal ubijać do uzyskania jasnej masy.
Dodawać po jednym jajku, potem dolać sok jabłkowy. Nadal miksować powoli.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodawać na przemian mleko i mąki z proszkiem do pieczenia do wcześniejszej masy. Potem dodać ekstrakt z wanilii.
Przełożyć ciasto do foremek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-27 minut.
Po wyjęciu ostudzić. Zjeść :)
0 comments:
Post a Comment