Przepis pokazała mi dziś rano moja mama w pewnej gazecie. Po czym usłyszałam "Misiaaa zrób takie". No i zrobiłam :) Zaciekawił mnie pomysł dodania soku jabłkowego do ciasta. Jeszcze takich nie próbowałam z sokiem. Piekły się dość długo, ale wyszły bardzo smaczne, nie za suche, wręcz przeciwnie. Mają ten wspaniały posmak jabłka. Moje muffiny bez kremu, bo nie miałam ani jednego składnika na krem xd Ale i takie są bardzo dobre.Składniki (12 babeczek):
- 150 g mąki pszennej + 50 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 45 g masła,
- 220 g cukru,
- 3 łyżki oleju roślinnego (rzepakowego),
- 2 jajka,
- 125 ml soku jabłkowego,
- 125 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Piekarnik ustawić na 180°C. Przygotować foremki na muffiny.
W misce utrzeć masło. Następnie dodać połowę cukru, ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać olej i resztę cukru. Nadal ubijać do uzyskania jasnej masy.
Dodawać po jednym jajku, potem dolać sok jabłkowy. Nadal miksować powoli.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodawać na przemian mleko i mąki z proszkiem do pieczenia do wcześniejszej masy. Potem dodać ekstrakt z wanilii.
Przełożyć ciasto do foremek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-27 minut.
Po wyjęciu ostudzić. Zjeść :)


0 comments:
Post a Comment