Ciastka mają obłędny migdałowy smak. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale po chwili twardnieją. Chociaż na choinkę się chyba nie nadają, lepiej je zjeść.
Składniki:
- 100g cukru,
- 200g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120g masła,
- 1 jajko,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- odrobina czerwonego, zielonego (niebieskiego) barwnika.
Przygotowanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto. Dodać wcześnie parę kropel aromatu migdałowego.
Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-35 minut.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Podzielić ciasto na dwie części (lub więcej małych jeśli chcemy mieć więcej kolorów).
Z kawałków ciasta rolować wałeczki, skręcać dwa, różnego koloru, wałeczki razem, zagiąć na kształt laski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piece około 10 minut. Ciasteczka nie mogą się zbytnio zarumienić.
0 comments:
Post a Comment