Friday, December 14, 2012

Okayu, czyli kleik ryżowy

 
Studenci dwie rzeczy w kuchni lubią najbardziej: jedzenie i alkohol. Czasami tego alkoholu jest o wiele za dużo niż ustawa przewiduje, z pomocą przychodzi wtedy dużo wody i coś, co nie podrażni żołądka "dzień po." Pućka przygotowała więc okayu - japoński kleik ryżowy, albo, jak kto woli, po prostu kleik ryżowy, tylko że na słono. Wyglądał bardzo ładnie ze zrolowanymi omletami i cebulką, więc postanowiłam, że zostawię tutaj jego przepis, tak na przyszłość :p.


Składniki

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
sól
kostka rosołowa
do przybrania: omlet, cebulka

Przygotowanie

Nie ma w tym wielkiej filozofii. Ryż należy zalać zimną wodą, dodać soli, przypraw, np. kostki rosołowej, i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Ryż powinien gotować się około godziny, przy czym należy go często mieszać. Ostatecznie można go jeszcze przetrzeć przez sitko, ale w przypadku okayu się tego nie robi. Japoński kleik podaje się z umeboshi, czyli marynowaną śliwką, ale można go przybrać czymkolwiek.





2 comments:

  1. O masakra ! jakie to dobre musi być *q*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak dla mnie było trochę za słone, ale było w porządku XD Oryginalnie nie dodaje się żadnych przypraw, więc może lepiej słone niż bez smaku XD

      Delete

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka