Sunday, February 10, 2013

Cinnamon rolls - cynamonowe bułeczki

Nigdy ich wcześniej nie robiłam. Mogę przyznać, że nie mogą się nie udać, chyba, że ktoś zapomni dodać drożdży, bo to dość ważny składnik. Polecam suche drożdże. Bułeczki nie są za słodkie, ale jak już są z lukrem to coś wspaniałego. Zapach cynamonu podczas pieczenia jest niesamowity. Cynamonowe bułki są świetne na każdą okazję: śniadanie, przekąskę, kolację, podwieczorek i tak dalej ...i tak dalej... Musicie ich spróbować, koniecznie z lukrem ;) Łatwe w wykonywaniu też są.






Składniki na (15-18 sztuk):

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 6 łyżek cukru.

Nadzienie:

  • 2 łyżki cynamonu,
  • 8 łyżek cukru.

Lukier:

  • sok z połowy cytryny,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Przygotowanie:

Ciasta:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, następnie wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na chwilę.
Mąkę i sól mieszamy razem, potem dodać jajka, rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić do nasmarowanej olejem miski, odłożyć w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Nadzienia:

Cynamon i cukier razem wymieszać w miseczce.

Zwijanie i pieczenie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, na grubość pół centymetra. Prostokąt posypać nadzieniem, pozostawiając trochę odstępu od jednego brzegu. Od przeciwnej strony zwinąć ciasto w rulon. Kroić plastry grubości 3 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Potem włożyć bułki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut.


Lukier:
Połączyć cukier z sokiem z cytryny, wymieszać. Można dodać trochę wody. Bułki najlepiej lukrować po ostudzeniu.


Smacznego :)

1 comment:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka