Nigdy ich wcześniej nie robiłam. Mogę przyznać, że nie mogą się nie udać, chyba, że ktoś zapomni dodać drożdży, bo to dość ważny składnik. Polecam suche drożdże. Bułeczki nie są za słodkie, ale jak już są z lukrem to coś wspaniałego. Zapach cynamonu podczas pieczenia jest niesamowity. Cynamonowe bułki są świetne na każdą okazję: śniadanie, przekąskę, kolację, podwieczorek i tak dalej ...i tak dalej... Musicie ich spróbować, koniecznie z lukrem ;) Łatwe w wykonywaniu też są.Składniki na (15-18 sztuk):
Ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 7 g suchych drożdży,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 6 łyżek cukru.
Nadzienie:
- 2 łyżki cynamonu,
- 8 łyżek cukru.
Lukier:
- sok z połowy cytryny,
- 5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:
Ciasta:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, następnie wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na chwilę.
Mąkę i sól mieszamy razem, potem dodać jajka, rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić do nasmarowanej olejem miski, odłożyć w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Nadzienia:
Cynamon i cukier razem wymieszać w miseczce.
Zwijanie i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, na grubość pół centymetra. Prostokąt posypać nadzieniem, pozostawiając trochę odstępu od jednego brzegu. Od przeciwnej strony zwinąć ciasto w rulon. Kroić plastry grubości 3 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Potem włożyć bułki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut.
Lukier:
Połączyć cukier z sokiem z cytryny, wymieszać. Można dodać trochę wody. Bułki najlepiej lukrować po ostudzeniu.
Smacznego :)







rollsy + kawa = otp <3
ReplyDelete