Składniki na (15-18 sztuk):
Ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 7 g suchych drożdży,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 6 łyżek cukru.
Nadzienie:
- 2 łyżki cynamonu,
- 8 łyżek cukru.
Lukier:
- sok z połowy cytryny,
- 5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:
Ciasta:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, następnie wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na chwilę.
Mąkę i sól mieszamy razem, potem dodać jajka, rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić do nasmarowanej olejem miski, odłożyć w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Nadzienia:
Cynamon i cukier razem wymieszać w miseczce.
Zwijanie i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, na grubość pół centymetra. Prostokąt posypać nadzieniem, pozostawiając trochę odstępu od jednego brzegu. Od przeciwnej strony zwinąć ciasto w rulon. Kroić plastry grubości 3 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Potem włożyć bułki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut.
Lukier:
Połączyć cukier z sokiem z cytryny, wymieszać. Można dodać trochę wody. Bułki najlepiej lukrować po ostudzeniu.
Smacznego :)
rollsy + kawa = otp <3
ReplyDelete