Składniki
Ciasto drożdżowe:
drożdże
cukier
mleko
1 jajko
mąka
Ciasto kruche:
masło
cukier
jajko
mąka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: odrobina kakao
Przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy wodą z mlekiem. Dodajemy łyżkę rozbełtanego jajka i dosypujemy mąkę aż osiągniemy konsystencję ciasta. Wyrabiając ciasto na stolnicy warto dodać do niego odrobinę masła.
Przygotowujemy kruche ciasto: mieszamy masło z cukrem i dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Dodajemy stopniowo do mieszanki z jajka, masła i cukru. Następnie zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodowki.
Tak jak pisałam, zbyt zachęcająco nie wyglądało... |
W międzyczasie rozdzielamy również kruche ciasto, wałkując je na nieduże placki.
Następnie, zawijamy drożdżowe bułeczki w placki z kruchego ciasta. nacinamy je z wierzchu i posypujemy cukrem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i w zniecierpliwieniu wyczekujemy, aż będą gotowe (ponieważ nasz piekarnik ma własną teorię na temat pieczenia nie potrafię podać dokładnego czasu w jakim się piekły).
Zgłodniałam *q*
ReplyDeleteja też ;-;
Delete