Sunday, February 24, 2013

Melonpan

Ni to melon ni to "pan"... Nurtując kuchnię japońską długo męczył nas problem braku wypieków, aż tu znalazło się zastosowanie dla piekarnika - wspaniałe drożdżowe bułeczki w kruchym cieście! Smakowały świetnie z dżemem jabłkowo-malinowym domowej roboty. Poza tym, udoskonaliłyśmy kruche ciasto dodając do niego trochę kakao (dzięki czemu nie wyglądało zbyt zachęcająco przed pieczeniem ale za to po..~). Przepis znalazłysmy na videoblogu cookingwithdog: zmodyfikowałyśmy przepis również przez stworzenie ciasta drożdżowego z mokrych a nie suchych drożdży.


Składniki

Ciasto drożdżowe:

drożdże
cukier
mleko
1 jajko
mąka

Ciasto kruche:

masło
cukier
jajko
mąka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: odrobina kakao

Przygotowanie

Przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy wodą z mlekiem. Dodajemy łyżkę rozbełtanego jajka i dosypujemy mąkę aż osiągniemy konsystencję ciasta. Wyrabiając ciasto na stolnicy warto dodać do niego odrobinę masła.





Przygotowujemy kruche ciasto: mieszamy masło z cukrem i dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Dodajemy stopniowo do mieszanki z jajka, masła i cukru. Następnie zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodowki.


Tak jak pisałam, zbyt zachęcająco nie wyglądało...
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, dzielimy je na równe części i formujemy z nich kuleczki.


W międzyczasie rozdzielamy również kruche ciasto, wałkując je na nieduże placki.




Następnie, zawijamy drożdżowe bułeczki w placki z kruchego ciasta. nacinamy je z wierzchu i posypujemy cukrem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i w zniecierpliwieniu wyczekujemy, aż będą gotowe (ponieważ nasz piekarnik ma własną teorię na temat pieczenia nie potrafię podać dokładnego czasu w jakim się piekły).







2 comments:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka