Thursday, December 6, 2012

Ziemniaki z imbirem


Przepis na placki z imbirem znalazłyśmy z pućką przeglądając książkę "Magiczne pałeczki chińskiej damy" autorstwa Gabrielle Keng-Perelta. Ksiażka, wydawana w 2007 roku prezentuje różne azjatyckie dania, tak, że można je wykonać samemu w domu, bez poszukiwania skomplikowanych składników typu umeokaka. (śliwka z płatkami bonito - składnik onigiri... widzicie, że to skomplikowane?) Dania z książki są na prawdę proste i smaczne, więc polecam ją każdemu zainteresowanemu azjatycką kuchnią.

Tak wygląda książka, ISBN, 97883-61065-029, MWK Wydawnictwo, 2007

Tak jak pisałam w notce o katsudonie, placki były tylko częścią obiadu, ale zapewne sprawiłyby się dobrze i solo ;). Świetnie smakowały z sosem z katsudonu - to tylko woda z kostką rosołową, cebulą, sosem sojowym i cukrem, więc łatwo jest go przygotować jako dodatek!





Składniki 

3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 mały kawałek świeżego imbiru
1 por
sól, pieprz do smaku
2 łyżki stołowe sosu sojowego

Przygotowanie

(cytuję z książki)

Obierz i zetrzyj ziemniaki. Pokrój czosnek wzdłuż na pół,  a następnie pokrój na dość grube kawałki. W misce zmieszaj starte ziemniaki, kawałki pora, imbir i czosnek. Przypraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Wyrabiaj palcami, dopóki składniki nie będą dokładnie wymieszane.
Rozgrzej na patelni wystarczającą ilość oleju, by móc smażyć ziemniaki. Małą łyżką nałóż sobie niewielką kulkę masy na rękę, spłaszcz ją drugą ręką, uformuj placek i włóż go na gorący tłuszcz. Powtarzaj czynność, umieszczając placki obok siebie na patelni. Smaż placki na średnim ogniu i obróć, jak tylko zaczną brązowieć. Uważaj, by por się nie przypalił. Placki powinny być chrupiące na zewnątrz i wewnątrz. Podawaj je po osuszeniu na papierowym ręczniku. Można połączyć je w większą całość, wylewając na nie jajko. Dodaj parę kawałków szynki lub kostek boczku i podaj z sałatką.


0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka