Przepis na placki z imbirem znalazłyśmy z pućką przeglądając książkę "Magiczne pałeczki chińskiej damy" autorstwa Gabrielle Keng-Perelta. Ksiażka, wydawana w 2007 roku prezentuje różne azjatyckie dania, tak, że można je wykonać samemu w domu, bez poszukiwania skomplikowanych składników typu umeokaka. (śliwka z płatkami bonito - składnik onigiri... widzicie, że to skomplikowane?) Dania z książki są na prawdę proste i smaczne, więc polecam ją każdemu zainteresowanemu azjatycką kuchnią.
Tak wygląda książka, ISBN, 97883-61065-029, MWK Wydawnictwo, 2007 |
Tak jak pisałam w notce o katsudonie, placki były tylko częścią obiadu, ale zapewne sprawiłyby się dobrze i solo ;). Świetnie smakowały z sosem z katsudonu - to tylko woda z kostką rosołową, cebulą, sosem sojowym i cukrem, więc łatwo jest go przygotować jako dodatek!
Składniki
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 mały kawałek świeżego imbiru
1 por
sól, pieprz do smaku
2 łyżki stołowe sosu sojowego
Przygotowanie
(cytuję z książki)
Obierz i zetrzyj ziemniaki. Pokrój czosnek wzdłuż na pół, a następnie pokrój na dość grube kawałki. W misce zmieszaj starte ziemniaki, kawałki pora, imbir i czosnek. Przypraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Wyrabiaj palcami, dopóki składniki nie będą dokładnie wymieszane.
Rozgrzej na patelni wystarczającą ilość oleju, by móc smażyć ziemniaki. Małą łyżką nałóż sobie niewielką kulkę masy na rękę, spłaszcz ją drugą ręką, uformuj placek i włóż go na gorący tłuszcz. Powtarzaj czynność, umieszczając placki obok siebie na patelni. Smaż placki na średnim ogniu i obróć, jak tylko zaczną brązowieć. Uważaj, by por się nie przypalił. Placki powinny być chrupiące na zewnątrz i wewnątrz. Podawaj je po osuszeniu na papierowym ręczniku. Można połączyć je w większą całość, wylewając na nie jajko. Dodaj parę kawałków szynki lub kostek boczku i podaj z sałatką.
0 comments:
Post a Comment