Obiecuję, że napiszę w końcu o plackach ziemniaczano-imbirowych przy następnej notce, ale po prostu musiałam zapisać ten dzisiejszy przepis, bo jest naprawdę fajny i prosty. Dużo lepiej smakuje we wrześniu, albo w październiku, kiedy cuknię można sobie zerwać na świeżo, ale teraz też wyszedł całkiem dobrze.
Ponieważ gotowałam tylko dla siebie użyłam tylko połowy składników, a danie i tak wyszło bardzo kolorowo i smacznie :). Jest idealne dla tych, którzy lubią łączyć smak ostry z kwaśnym.
Składniki
1 cukinia (starta na tarce razem ze skórką)
2 marchewki (pokrojone w cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki)
sok z cytryny lub ocet ryżowy
sos sojowy, cukier, sól, pieprz, papryka
makaron (najlpiej ugotować wcześniej)czosnek (1 ząbek posiekany)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
To naprawdę kolorowe danie! |
Przygotowanie
Na dużej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać do nich startą cukinię i podlać wodą. Cukinię z cebulą można wstępnie przyprawić solą i np. papryką.
Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Kiedy marchewka jest miękka dodajemy makaron i doprawiamy do smaku.
mniam , kocham cukinię :)
ReplyDelete