Saturday, October 26, 2013

Tiramisu

Tiramisu to bardzo prosty deser kuchni włoskiej. Właściwie nie wymaga od nas żadnych skomplikowanych umiejętności piekarniczych :P. Jest też bardzo szybki i smaczny... chyba że ktoś nie przepada za ideą surowych żółtek w deserze.


Składniki
4 żółtka
opakowanie biszkoptów
1/4 szklanki mocnej kawy
2 łyżeczki alkoholu (np smakowej wódki)
1/4 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru białego
opakowanie (250 g) serka mascarpone

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z białym cukrem na gładką puszystą masę. Dodać do nich serek i wymieszać.

W szklance rozpuszczamy kawę z cukrem wanilinowym i alkoholem. Będzie potrzebna do nasączania biszkoptów.


Na dno pucharków (lub, jak w moim przypadku, studenckich szklanek) wykładamy biszkopty. Polewamy warstwę biszkoptów kawą i nakładamy na nią warstwę masy serowo-żółtkowej.



Ja zrobiłam w moim tiramisu warstwy, tzn. na masę z serka wyłożyłam dodatkową warstwę biszkoptów zwilżonych kawą i nałożyłam na nie jeszcze jedną warstwę serka. Deser po wierzchu posypałam jeszcze kakao i czekoladą.




Gotowy deser odkładamy do lodówki do schłodzenia. Ja zamierzam podałam go jeszcze z bitą śmietaną na wierzchu ;).

1 comment:

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka