Oraz filmik, na którym odkrywam, że aktualizacja Windowsa do 8.1 dodaje aplikację "Przepisy" z tzw. "trybem bezdotykowym", dzięki któremu w kuchni dzieje się magia, czary mary, przewijanie przepisów bez trzymanki :P.
Ta radość.
Składniki
Na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
łyżeczka soli
150 g masła
Na dodatki:
wybrane warzywo np. fasolka albo brokuły
łyżka dyni
łyżeczka przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół ostrej zielonej papryczki
1 pomidor
1 zielona cebulka
garść żółtego sera
łyżka serka topionego
Na wierzch:
1 rozbełtane jajko
sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, za pomocą noża wymieszać z mąką. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Następnie ciasto odstawić do lodówki zawinięte w folię na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Ja podsmażyłam cebulkę z czosnkiem i dodałam do niej dynię, papryczkę i przecier pomidorowy. Zagęściłam serkiem topionym i odstawiłam do wystygnięcia. Dodatki "na wierzch" - ser żółty w kostce, pomidory w plastrach, zielona cebulka.
Ciasto wyjmujemy po pół godziny i wałkujemy. Układamy w naczyniu do quiche lub formujemy na blaszce. Wkładamy do piecyka nagrzanego na 200*C.
Ciasto dobrze jest nakłuć widelcem, żeby zbytnio nie wyrosło. Po 15 minutach powinno się lekko przypiec:
Na przypieczone ciasto wykładamy warzywa (w moim przypadku była to zielona fasolka), dodatki, polewamy jajkiem, posypujemy przyprawami i ponownie wstawiamy do piecyka.
Wyciągamy po 10-15 minutach.
0 comments:
Post a Comment