Saturday, October 26, 2013

Quiche z pomidorami

Dzisiejszy przepis sponsoruje poniższy gif.


Oraz filmik, na którym odkrywam, że aktualizacja Windowsa do 8.1 dodaje aplikację "Przepisy" z tzw. "trybem bezdotykowym", dzięki któremu w kuchni dzieje się magia, czary mary, przewijanie przepisów bez trzymanki :P.

Ta radość.

A tak poważnie, quiche, czyli co zrobić, żeby się narobić, kiedy planujemy obiad na 1-2 osoby.



Składniki
Na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
łyżeczka soli
150 g masła

Na dodatki:
wybrane warzywo np. fasolka albo brokuły
łyżka dyni
łyżeczka przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół ostrej zielonej papryczki
1 pomidor
1 zielona cebulka
garść żółtego sera
łyżka serka topionego

Na wierzch:
1 rozbełtane jajko
sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, za pomocą noża wymieszać z mąką. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Następnie ciasto odstawić do lodówki zawinięte w folię na 30 minut.




W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Ja podsmażyłam cebulkę z czosnkiem i dodałam do niej dynię, papryczkę i przecier pomidorowy. Zagęściłam serkiem topionym  i odstawiłam do wystygnięcia. Dodatki "na wierzch" - ser żółty w kostce, pomidory w plastrach, zielona cebulka.




Ciasto wyjmujemy po pół godziny i wałkujemy. Układamy w naczyniu do quiche lub formujemy na blaszce. Wkładamy do piecyka nagrzanego na 200*C.


Ciasto dobrze jest nakłuć widelcem, żeby zbytnio nie wyrosło. Po 15 minutach powinno się lekko przypiec:



Na przypieczone ciasto wykładamy warzywa (w moim przypadku była to zielona fasolka), dodatki, polewamy jajkiem, posypujemy przyprawami i ponownie wstawiamy do piecyka.


Wyciągamy po 10-15 minutach.



0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka