Nudzi was pospolite spaghetti? Pomidory straciły swój wspaniały letni smak? Dlaczego więc nie zwrócić się w stronę tego, co mamy pod ręką jesienią - np. dyni. Spaghetti z dynią jest niesamowicie proste!
Składniki
makaron spaghetti
bułka tarta
posiekana pietruszka
3-4 łyżki dyni
1 łyżka masła
pieprz, sól, cukier
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sok z cytryny
posiekana cebula
1 ząbek czosnku
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy makaron spaghetti - będzie gotował się dość długo więc najlepiej wstawić go od początku.
Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem. Kiedy się zarumieni, dodajemy dynię i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zalewamy odrobiną wody z gotowania makaronu i odstawiamy, aż dynia lekko zmięknie.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła (1 lub dwie). Kiedy masło się rozpuści dodajemy do niego posiekaną pietruszkę i sok z cytryny.
Makaron odlewamy i dodajemy do dyni. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy i polewamy masłem z przyprawami. Żeby dokładnie połączyć składniki możemy dodać do spaghetti odrobinę bułki tartej.
0 comments:
Post a Comment