Friday, July 19, 2013

Letnia crostata

Crostata to proste ciasto na kruchym cieście. Jest to rodzaj tarty po włosku, którą tak naprawdę możemy nadziać czymkolwiek. Ja wypróbowałam już wariacje z jabłkami i rabarbarem (świetne, jeśli doda się do ciasta odrobiny cynamonu). Dobrze jest brzegi crostaty zostawić trochę grubsze - można na nich zrobić wzroki lub zawinąć je do wewnątrz tworząc sakiewkę. Kluczem do crostaty jest jej wypełnienie - tutaj wariacja z letnimi owocami. Szczególnie poleca morele, które pod wpływem temperatury zyskują niezwykły delikatny kwiatowy aromat.



Składniki
Ciasto:
125 gram miękkiego masła
200 gram mąki (ja dałam pół na pół Poznańskiej i typu graham)
1 jajko
3 łyżki cukru

Wypełnienie:
tak naprawdę pasuje cokolwiek, co nie jest zbyt wodniste - moja letnia mieszanka tym razem zawierała:
4-6 małe jabłka
3 małe gruszki
4 morele
2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżeczki konfitury z białej porzeczki
cukier do posypania
sok z cytryny

Przygotowanie
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając do niej jajko. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto - można je podsypać jeszcze mąką jeśli będzie zbyt rzadkie. Następnie zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki na 20-30 min.
Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na duży okrąg lub owal - hint: najlepiej użyć do tego folii w którą zawineliśmy ciasto, wkładając kulkę ciasta między dwa płaty folii. Dzięki temu ciasto się rozwałkuje a nie przyklei do wałka. Następnie formujemy brzegi i wstawiamy ciasto na 10 minut do piekarnika, żeby się przypiekło.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie mieszając owoce i przyprawy ze sobą. Można pokroić kawałki w większe plastry i wtedy jakoś ładnie je zaaranżować. Cel jest i tak ten sam: na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, posypujemy cukrem z wierzchu i odstawiamy na 20-30 minut, aż ciasto będzie gotowe.





0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka