Crostata to proste ciasto na kruchym cieście. Jest to rodzaj tarty po włosku, którą tak naprawdę możemy nadziać czymkolwiek. Ja wypróbowałam już wariacje z jabłkami i rabarbarem (świetne, jeśli doda się do ciasta odrobiny cynamonu). Dobrze jest brzegi crostaty zostawić trochę grubsze - można na nich zrobić wzroki lub zawinąć je do wewnątrz tworząc sakiewkę. Kluczem do crostaty jest jej wypełnienie - tutaj wariacja z letnimi owocami. Szczególnie poleca morele, które pod wpływem temperatury zyskują niezwykły delikatny kwiatowy aromat.
Składniki
Ciasto:
125 gram miękkiego masła
200 gram mąki (ja dałam pół na pół Poznańskiej i typu graham)
1 jajko
3 łyżki cukru
Wypełnienie:
tak naprawdę pasuje cokolwiek, co nie jest zbyt wodniste - moja letnia mieszanka tym razem zawierała:
4-6 małe jabłka
3 małe gruszki
4 morele
2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżeczki konfitury z białej porzeczki
cukier do posypania
sok z cytryny
Przygotowanie
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając do niej jajko. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto - można je podsypać jeszcze mąką jeśli będzie zbyt rzadkie. Następnie zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki na 20-30 min.
Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na duży okrąg lub owal - hint: najlepiej użyć do tego folii w którą zawineliśmy ciasto, wkładając kulkę ciasta między dwa płaty folii. Dzięki temu ciasto się rozwałkuje a nie przyklei do wałka. Następnie formujemy brzegi i wstawiamy ciasto na 10 minut do piekarnika, żeby się przypiekło.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie mieszając owoce i przyprawy ze sobą. Można pokroić kawałki w większe plastry i wtedy jakoś ładnie je zaaranżować. Cel jest i tak ten sam: na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, posypujemy cukrem z wierzchu i odstawiamy na 20-30 minut, aż ciasto będzie gotowe.
Friday, July 19, 2013
Letnia crostata
Posted on 9:19 PM by Unknown
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tagi
słodko
cebula
czosnek
jajka
szybko
cukier
sos sojowy
sól
marchew
ciastka
ocet ryżowy
ryż
ciasto
makaron
mąka
czekolada
kakao
masło
cytryna
imbir
kruche
mleko
owoce
pietruszka
zielona cebulka
ziemniak
biszkopt
bułka tarta
cukinia
kokos
papryka
por
płatki owsiane
zupa
Boże Narodzenie
bazylia
biszkopty
brownie
dżem
fasolka szparagowa
jabłko
kapusta
kurczak
miód
mięso
muffiny
olej sezamowy
owocowe
pieprz
przetwory
seler
ser żółty
sezam
sok z cytryny
zdrowe
babeczki
bento
bez jajek
biała rzodkiew
cukier brązowy
cukier puder
curry
drink
dynia
gorzka czekolada
kapusta czerwona
kapusta pekińska
kawa
ketchup
koperek
lukier
maka
naleśniki
nori
obiad
olej
oliwa z oliwek
otręby
papryczka chilli
pełnoziarniste
pierniczki
przecier pomidorowy
rabarbar
rodzynki
sałata lodowa
ser biały
ser topiony
sos chilli
spaghetti
surimi
truskawki
tuńczyk
wino czerwone
z alkoholem
z dżemem
łosoś
żurawina
Sylwester
amarantus
arbuz
bakalie
barwniki
borówki
brokuły
bulki
chipsy
cukier wanilinowy
cukier żelujący
cukierki
cynamon
czeko-wiśnia
czereśnie
czerwona porzeczka
dorsz
drożdże
grzanki
jabłecznik
jagody
karmel
kimchi
konwent
krajanki
krem
kruszonka
kukurydza
lubczyk
luksusowo
mozarella
musli
na urodziny
na zimno
ogórek
oregano
oreo
pomarańcza
pomidory
przekąski
rolada
ryba
ser
ser feta
ser mascarpone
serek topiony
sernik
sok jabłkowy
sos rybny
suche drożdże
surówka
suszone owoce
sól morska
słono
tonik
tort
waniliowe
winogrona czerwone
wywar warzywny
zapiekanka
ziarna
żółtka
0 comments:
Post a Comment