Sangria to taki hiszpańsko-argentyńsko-portugalski drink z wina. Idealny na upał, najlepiej podawać schłodzony i z kostkami lodu. Można do niego użyć praktycznie każdego wina - nie ważne słodkie, półsłodkie czy wytrawne (a widziałam też sangrię z białego wina). Poważnie, nie wiem za bardzo jakie było to wino które ja wybrałam, poza tym, że wytrawne.
Sangria to też drink bardzo prosty, chociaż wymaga czasu, tzn. najlepiej żeby przesiedział w lodówce conajmniej jeden wieczór.
Składniki
1 butelka wybranego wina
1 pomarańcza
1 cytryna
łyżeczka cukru
butelka toniku lub gazowanego napoju o smaku cytrusowym
Przygotowanie
Pomarańczę i cytrynę kroimy w plasterki (połowę z cytryny można wcześniej wycisnać do samego soku i zalać nim owoce) i umieszczamy w dzbanku. Dosypujemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy winem i odstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem napełniamy szklanki lodem oraz w wybranych propocjach tonikiem albo gazowanym napojem (ja dodaję pół na pół).
warto zrobic sobie taka, w wolny dzien od pracy i korzystajac z ostatnich cieplych dni
ReplyDelete