Najwyższa pora zająć się przygotowywaniem przetworów, a szczególnie dżemów. Rabarbar zawsze wydawał mi się przedziwną rośliną, owocem, ale jest za to niskokaloryczny czego się dziś dowiedziałam czytając różne strony w internecie właśnie o tym dziwacznym owocu. Rok temu robiłam konfiturę z rabarbarem i truskawką, która wychodzi przepyszna. W tym roku z powodu braku truskawek, a obecności w dobrej cenie tylko rabarbaru trzeba było zrobić sam rabarbar, który solo też wychodzi smacznie.Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 300 g cukru,
- 1 cukier waniliowy, albo kilka kropki aromatu waniliowego,
- 3 łyżeczki cynamonu.
Rabarbar obrać, umyć, pokroić i włożyć do garnka o grubym dnie. Gotować aż rabarbar będzie miękki, dodać cukier, cukier waniliowy, albo aromat waniliowy i cynamon, wymieszać i gotować aż uzyskamy gęstą konsystencje, czyli około 1,5 godziny na małym ogniu. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10 minut (słoiki włożyć do garnka z wodą i gotować na niskim ogniu). Gotowe, teraz tylko schować do jakiejś szafki czy kto gdzie ma :)
U mnie wyszło 5 średniej wielkości słoiczków.
Smacznego :)





okej, serio. Telepatia. Jak tylko kupiłam rabarbar w zeszłym tygodniu zrobiłam z niego to samo O_O.
ReplyDelete