Saturday, June 15, 2013

Dżem rabarbarowy

Najwyższa pora zająć się przygotowywaniem przetworów, a szczególnie dżemów. Rabarbar zawsze wydawał mi się przedziwną rośliną, owocem, ale jest za to niskokaloryczny czego się dziś dowiedziałam czytając różne strony w internecie właśnie o tym dziwacznym owocu. Rok temu robiłam konfiturę z rabarbarem i truskawką, która wychodzi przepyszna. W tym roku z powodu braku truskawek, a obecności w dobrej cenie tylko rabarbaru trzeba było zrobić sam rabarbar, który solo też wychodzi smacznie.



Składniki:
  • 1 kg rabarbaru,
  • 300 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy, albo kilka kropki aromatu waniliowego,
  • 3 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:

Rabarbar obrać, umyć, pokroić i włożyć do garnka o grubym dnie. Gotować aż rabarbar będzie miękki, dodać cukier, cukier waniliowy, albo aromat waniliowy i cynamon, wymieszać i gotować aż uzyskamy gęstą konsystencje, czyli około 1,5 godziny na małym ogniu. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10 minut (słoiki włożyć do garnka z wodą i gotować na niskim ogniu). Gotowe, teraz tylko schować do jakiejś szafki czy kto gdzie ma :)
U mnie wyszło 5 średniej wielkości słoiczków.


Smacznego :)

1 comment:

  1. okej, serio. Telepatia. Jak tylko kupiłam rabarbar w zeszłym tygodniu zrobiłam z niego to samo O_O.

    ReplyDelete

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka