Składniki:
- 60 dag dorsza,
- szklanka mleka,
- cytryna,
- jedna cebula (obrana i pokrojona w plastry),
- sól morska,
- pieprz,
- masło,
- po 2 gałązki lubczyku i koperku,
Kawałki dorsza wymoczyć w mleku (około godziny). Wysuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować długie kawałki folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry) i włożyć ją do żaroodpornego naczynia, tak żeby potem można było zapakować rybę. Dorsza posypać garścią soli morskiej, ułożyć na folię, obłożyć gałązkami lubczyki i koperku, kilkoma plasterkami cytryny, plasterkami cebuli i wiórkami masła, na koniec posypać pieprzem. Przykryć rybę folią. Wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez około 20-25 minut. Świetnie smakuje z ziemniakami z cebulką, jeszcze jakaś surówka i obiad idealny!
Smacznego :)
0 comments:
Post a Comment