Friday, June 14, 2013

Brownie z czereśniami

Spontaniczne brownies, bo decyzja o pieczeniu została podjęta w sklepie, a zazwyczaj skrupulatnie minimum jeden dzień przed planuj co będę piec, spisuję listę zakupów i takie tam. Jak to mówią: coś tam coś tam plany, najlepsze są spontany. Tak w ogóle to po co się uczyć, lepiej coś upiec. Brownie uwielbiam najbardziej z jakichkolwiek ciast jakie można wytworzyć, jest szybkie w przygotowaniu, nie muszę nic wałkować, czekać, bawić się mąką, czego nie lubię..prawdopodobnie z lenistwa. Ale! Przede wszystkim jego smak i ta wilgotna konsystencja mmmm coś wspaniałego. W połączeniu z owocami (bo można dodać tam co chcemy, mogą to być wiśnie, albo truskawki) jest jeszcze bardziej niesamowite. Mogłabym pisać poematy na temat tego ciasta, tylko nie umiem pisać ładnie i nie chce mi się ;)


Składniki:
  • 1 i pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 180 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • można dodać ekstraktu waniliowego, albo dodać trochę cukru waniliowego,
  • 120 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 i pół szklanki wydrylowanych i przekrojonych na pół czereśni.

Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło (na małym ogniu) dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszać aż się całkiem rozpuści. Odstawić, żeby lekko wystygło. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej kakao. Jajka wymieszać z cukrem, dodać mąkę i kakao, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Następnie do tej mieszanki z mąką dodać mieszankę z masłem i czekoladą, wymieszać. Można teraz wsypać owoce i wymieszać z ciastem jeszcze w misce, albo jak ktoś lubi ładnie poukładać gdy ciasto jest już przelane do formy do pieczenia, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Gotowe ciasto umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i piec około 20-25 minut. Należy pilnować ciasta, bo ma być wilgotne, ale nie surowe.

Smacznego :)

0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka