Składniki (na 9 kotlecików)
3 jajka ugotowane na twardo
2 jajka (surowe)
bułka tarta
sól, pieprz, koperek, bazylia
Przygotowanie
Na początku oczywiście należy ugotować jajka na twardo, a później obrać je i zetrzeć lub posiekać.
Do startych jaj dodajemy 2 surowe jajka oraz odrobinę bułki tartej (można dodać też trochę mąki). Mieszamy aż do uzyskania masy jajecznej. Można ją przyprawić do smaki i wkroić zioła np. koperek. Ja dodałam również bazylię (pierwsze dojrzałe listki :D!). Do takiej mieszkanki można też dodać cebulkę, szczypiorek, paprykę a nawet startą marchewkę.
Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Z trzech jaj wychodzi ok. 9 małych kotlecików.
Kotleciki obsmażamy na rozgrzanej oliwie lub oleju. Nie muszą smażyć się długo, ważne żeby były zwarte w środku a z wierzchu chrupiące ;).
0 comments:
Post a Comment