Saturday, May 25, 2013

Kotlety z jajka

Kotlety z jajka to bardzo prosty sposób na pozbycie się dużej ilości jajek :P. Aczkolwiek, są tak lekkie i smaczne, że żal się o nie czasem nie pokusić - szczególnie, jeśli ktoś ma ochotę na kotleta, ale nie chce zamęczyć sobie żołądka czymś, co trzeba długo smażyć.


Składniki (na 9 kotlecików)

3 jajka ugotowane na twardo
2 jajka (surowe)
bułka tarta
sól, pieprz, koperek, bazylia

Przygotowanie

Na początku oczywiście należy ugotować jajka na twardo, a później obrać je i zetrzeć lub posiekać.




Do startych jaj dodajemy 2 surowe jajka oraz odrobinę bułki tartej (można dodać też trochę mąki). Mieszamy aż do uzyskania masy jajecznej. Można ją przyprawić do smaki i wkroić zioła np. koperek. Ja dodałam również bazylię (pierwsze dojrzałe listki :D!). Do takiej mieszkanki można też dodać cebulkę, szczypiorek, paprykę a nawet startą marchewkę.

Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Z trzech jaj wychodzi ok. 9 małych kotlecików.




Kotleciki obsmażamy na rozgrzanej oliwie lub oleju. Nie muszą smażyć się długo, ważne żeby były zwarte w środku a z wierzchu chrupiące ;).





0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka