... której oryginalnej nazwy nie pamiętam ale jest banalna i każdy może ją przygotować jeśli tylko ma w domu odrobinę sosu sojowego i octu ryżowego (od biedy może być i sok z cytryny). No i ogórki, oczywiście.
Składniki:
1 ogórek (może być długi)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
łyżeczka octu ryżowego
sól
Przygotowanie
Ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki wycinamy z niego 4 paski skórki (czyli nie obieramy go do końca, tylko te 4 paski).
Następnie kroimy go ostrym nożem w podłóżne prążki (najwygodniej pod kątem). Plasterki zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie można przygotować dressing: cukier mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym i również odstawiamy do przegryzienia.
Po kilku minutach ogórki odciskamy z wody. Następnie mieszamy je z wcześniej przygotowanym sosem i odstawiamy - najlepiej conajmniej na godzinę (jednak ja często zapominam, żeby wcześniej przygotować sobie tą sałatkę, więc od razu też smakuje nieźle) :P. Ma bardzo intensywny smak więc dobrze pasuje do potraw, które nie są zbyt słone.
0 comments:
Post a Comment