Saturday, May 25, 2013

Japońska sałatka z ogórków


... której oryginalnej nazwy nie pamiętam ale jest banalna i każdy może ją przygotować jeśli tylko ma w domu odrobinę sosu sojowego i octu ryżowego (od biedy może być i sok z cytryny). No i ogórki, oczywiście.



Składniki:

1 ogórek (może być długi)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
łyżeczka octu ryżowego
sól

Przygotowanie


Ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki wycinamy z niego 4 paski skórki (czyli nie obieramy go do końca, tylko te 4 paski).



Następnie kroimy go ostrym nożem w podłóżne prążki (najwygodniej pod kątem). Plasterki zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie można przygotować dressing: cukier mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym i również odstawiamy do przegryzienia.




Po kilku minutach ogórki odciskamy z wody. Następnie mieszamy je z wcześniej przygotowanym sosem i odstawiamy - najlepiej conajmniej na godzinę (jednak ja często zapominam, żeby wcześniej przygotować sobie tą sałatkę, więc od razu też smakuje nieźle) :P. Ma bardzo intensywny smak więc dobrze pasuje do potraw, które nie są zbyt słone.




0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka