Składniki
omlet
2 jajka1,5 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina mleka
nadzienie
1 szklanka ryżu
1/4 główki czerwonej kapusty
1/4 główki sałaty lodowej
pęczek zielonej cebulki
olej sezamowy
pół cebuli
1 ząbek czosnku
przecier pomidorowy
1 marchewka
sezam, przyprawy do smaku (sos sojowy, cukier, sok z cytryny)
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania ryżu - najlepiej, żeby się kleił, dobrze więc zacząć od przepłukania go zimną wodą aż będzie czysty i zagotowania z odrobiną soli i masła.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy się zeszklą, dodajemy zieloną cebulkę oraz posiekaną czerwoną kapustę i smażymy aż kapusta zmięknie. Zanim odstawimy patelnię warto doprawić kapustę odrobiną sosu sojowego i soku z cytryny oraz cukru.
Kiedy ryż zmięknie, odstawiamy go do napęcznienia. Do kapusty dodajemy marchewkę, przyprawy, przecier pomidorowy. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy jeszcze poszatkowaną sałatę lodową oraz odrobinę sezamu.
Dodajemy do nadzienia ryż i przysmażamy, aż wchłonie sos.
Następnie przygotowujemy omlet: jajka mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i wylewamy na rozgrzaną patelnię.
Można sobie pomóc w rozrabianiu omletu pałeczkami, lekko go szarpiąc - masa jajeczna wypełni poszarpane miejsca |
Kiedy omlet już prawie się zetnie, wykładamy na niego nadzienie z ryżu i zawijamy. Przysmażamy jeszcze przez chwilę i wykładamy na talerz. Charakterystyczny obły kształt omuraisu można uzyskać już na patelni, ale moja jest zbyt mała, więc pomogłam sobie papierowym ręczikiem.
przed formowaniem |
po formowaniu |
Omuraisu je się z ketchupem - ponieważ jest to ulubione danie dzieci, często rysuje się na nich wzroki ;). Nie mam talentu do rysowania na jedzeniu, więc zakryłam bazgroł rzeżuchą~. Omuraisu podałam z sosem czosnkowo imbirowym (dobry dodatek do krakersów: pół kubeczka jogurtu, 2 ząbki posiekanego czosnku, odrobina posiekanego lub startego imbiru, sól + ocet ryżowy)
Ok, to rozumiem, że mi takie zrobisz za niedługo XD
ReplyDeleteFundnij ryż. Poza tym, przecież już wam raz takie robiłam w domu xd
Delete