Sunday, April 21, 2013

Omuraisu

Omuraisu to japoński omlet z nadzieniem z ryżu i warzyw. Szczególne lubiany przez dzieci, ale smakuje prawie każdemu. Można go nadziać właściwie czymkolwiek - najważniejsze, żeby nam smakował ;).


Składniki

omlet
2 jajka
1,5 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina mleka

nadzienie
1 szklanka ryżu
1/4 główki czerwonej kapusty
1/4 główki sałaty lodowej
pęczek zielonej cebulki
olej sezamowy
pół cebuli
1 ząbek czosnku
przecier pomidorowy
1 marchewka
sezam, przyprawy do smaku (sos sojowy, cukier, sok z cytryny)

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania ryżu - najlepiej, żeby się kleił, dobrze więc zacząć od przepłukania go zimną wodą aż będzie czysty i zagotowania z odrobiną soli i masła.


W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy   się zeszklą, dodajemy zieloną cebulkę oraz posiekaną czerwoną kapustę i smażymy aż kapusta zmięknie. Zanim odstawimy patelnię warto doprawić kapustę odrobiną sosu sojowego i soku z cytryny oraz cukru.



Kiedy ryż zmięknie, odstawiamy go do napęcznienia. Do kapusty dodajemy marchewkę, przyprawy, przecier pomidorowy. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy jeszcze poszatkowaną sałatę lodową oraz odrobinę sezamu.



Dodajemy do nadzienia ryż i przysmażamy, aż wchłonie sos.


Następnie przygotowujemy omlet: jajka mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i wylewamy na rozgrzaną patelnię. 


Można sobie pomóc w rozrabianiu omletu pałeczkami, lekko go szarpiąc - masa jajeczna wypełni poszarpane miejsca
Kiedy omlet już prawie się zetnie, wykładamy na niego nadzienie z ryżu i zawijamy. Przysmażamy jeszcze przez chwilę i wykładamy na talerz. Charakterystyczny obły kształt omuraisu można uzyskać już na patelni, ale moja jest zbyt mała, więc pomogłam sobie papierowym ręczikiem.


przed formowaniem

po formowaniu
Omuraisu je się z ketchupem - ponieważ jest to ulubione danie dzieci, często rysuje się na nich wzroki ;). Nie mam talentu do rysowania na jedzeniu, więc zakryłam bazgroł rzeżuchą~. Omuraisu podałam z sosem czosnkowo imbirowym (dobry dodatek do krakersów: pół kubeczka jogurtu, 2 ząbki posiekanego czosnku, odrobina posiekanego lub startego imbiru, sól + ocet ryżowy)





2 comments:

  1. Ok, to rozumiem, że mi takie zrobisz za niedługo XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fundnij ryż. Poza tym, przecież już wam raz takie robiłam w domu xd

      Delete

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka