Wednesday, April 17, 2013

Makaron z czerwoną kapustą

Ostatnio udało nam się kupić bardzo tanio ładną główkę czerwonej kapusty, więc postanowiłam zrobić z niej coś mniej typowego niż zwykła gotowana kapusta~. Pełnoziarnisty makaron bardzo ładnie wygląda i dobrze komponuje się z tym daniem, ale zwykły napewno też świetnie się sprawdzi, a danie będzie wyglądać równie kolorowo.


Składniki

pół główki czerwonej kapusty (posiekana)
opcjonalnie odrobina mrożonych warzyw
1 marchewka (starta na tarce)
sos sojowy, cukier, sól, czerwona papryka w proszku
kukurydza
przecier pomidorowy
cebula (w kostkę) i czosnek (drobno posiekać)
rzeżucha

Przygotowanie

Kapustę posiekać na prążki. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę lub w plastry i podsmażyć na rozgrzanym oleju - kiedy zmiękną dodać do nich kapustę oraz zalać pół szklanki wody.




W międzyczasie gotujemy makaron. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy do niej warzywa oraz startą marchewkę. Dolewamy sosu sojowego, przecieru pomidorowego i doprawiamy czerwoną papryką.



Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z kapustą. Do dania można jeszcze dorzucić kilka ulubionych składników przed podaniem - ja dodałam kukurydzę z puszki (specjalnie pod koniec, żeby nie straciła koloru) i rzeżuchę.





0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka