Nie lubię paprać się z mąką, ale dla pierniczków robię wyjątek xD Są miękkie bardzo szybko, aromatyczne, pracochłonne i z nadzianem. Podaję przepis na małą ilość dużych rozmiarów pierniczków. Pracę trzeba dobrze rozplanować w czasie, bo ciasto musi przeleżeć całe 24 godziny w chłodnym miejscu. Co do polewy/glazury czekoladowej, to myślę, że można by wymyślić do tego coś innego. Jednakże , była to moja pierwsza próba pieczenia pierniczków z nadzieniem i wogóle z takiego "dziwnego" przepisu :D
Składniki (około 60 ciastek) na:
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 4 żółtka,
- 1 i pół białka,
- szklanki cukru,
- 2 łyżeczki kakao (im więcej kakao tym ciemniejsze pierniczki),
- 100 ml kwaśniej śmietany,
- 1 i pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- pół kostki masła/margaryny,
- 200 g miodu sztucznego,
- około 350 g marmolady, bądź ulubionego dżemu.
Polewę/glazurę czekoladową:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
Dzień pierwszy:
W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Dodać masło, przemieszać. Masło ma się rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.
miód, przyprawy i masło |
Do osobnej miski wsypać mąkę i kakao, wymieszać i odstawić. Do śmietany dodać sodę, mieszanka zwiększy objętość. Ubić pianę z białek, dodać cukier, nadal ubijać, dodać żółtka. Gotowe już jajka z cukrem dodać do mąki, delikatnie wymiesza, następnie wlać miód z masłem, mieszać i potem wlać śmietanę z sodą, mieszać dalej. Wyjdzie rzadkie, lejące się ciasto, nienadające się do wałkowania. Należy je teraz przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, żeby zgęstniało.
Dzień drugi:
Blachę na ciastka wyłożyć pergaminem. Piekarnik ustawić na 180 °C. Na blat sypnąć dużo mąki. Radzę wałkować po kilka części, nie wszystko na raz.
folia spożywcza, jak zawsze niezastąpiona :D |
Mama nauczyła mnie, żeby jak najmniej bawić się mąką, wałkować ciasto przez folię spożywczą :D Wałkować na cienkie placki.
Wycinać pierniczki. Jeden na spód, na nim położyć trochę marmolady/dżemu, a drugi na przykrycie nadzienia (każdy w takim samym kształcie), docisnąć brzegi. Gotowe pierniczki włożyć do rozgrzanego piekarnika. Jeśli chcemy błyszcząco-lśniące pierniczki, przed wstawieniem ich do pieca, należy posmarować każdego białkiem. Powinny się piec od 7 do 10 minut. U mnie było trwało to dokładnie 8 minut.
pierniczki po upieczeniu |
Jak zrobić polewę/glazurę czekoladową?
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cukier i kakao przesiać do miski. Wodę razem z miodem zagotować, dolać do miski z cukrem i kakaem, wymieszać. Dodać czekoladę i aromat z wanilii. Wymieszać bardzo dokładnie, ewentualnie użyć miksera. Ozdobić pierniczki wedle uznania. W moim przypadku wyglądało to tak, że każdy z pierniczków został zamoczony w polewie, akurat starczyło na wszystkie. Gdyby nam polewa zgęstniała, dodać trochę gorącej wody.
efekt paprania się mąką przez półtorej godziny xd |
0 comments:
Post a Comment