Sunday, December 9, 2012

Nadziane pierniczki


Nie lubię paprać się z mąką, ale dla pierniczków robię wyjątek xD Są miękkie bardzo szybko, aromatyczne, pracochłonne i z nadzianem. Podaję przepis na małą ilość dużych rozmiarów pierniczków. Pracę trzeba dobrze rozplanować w czasie, bo ciasto musi przeleżeć całe 24 godziny w chłodnym miejscu. Co do polewy/glazury czekoladowej, to myślę, że można by wymyślić do tego coś innego. Jednakże , była to moja pierwsza próba  pieczenia pierniczków z nadzieniem i wogóle z takiego "dziwnego" przepisu :D



Składniki (około 60 ciastek) na:

Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 4 żółtka,
  • 1 i pół białka,
  • szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki kakao (im więcej kakao tym ciemniejsze pierniczki),
  • 100 ml kwaśniej śmietany,
  • 1 i pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • pół kostki masła/margaryny,
  • 200 g miodu sztucznego,
  • około 350 g marmolady, bądź ulubionego dżemu.

Polewę/glazurę czekoladową:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Przygotowanie:

Dzień pierwszy: 

W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Dodać masło, przemieszać. Masło ma się rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. 
miód, przyprawy i masło
Do osobnej miski wsypać mąkę i kakao, wymieszać i odstawić. Do śmietany dodać sodę, mieszanka zwiększy objętość. Ubić pianę z białek, dodać cukier, nadal ubijać, dodać żółtka. Gotowe już jajka z cukrem dodać do mąki, delikatnie wymiesza, następnie wlać miód z masłem, mieszać i potem wlać śmietanę z sodą, mieszać dalej. Wyjdzie rzadkie, lejące się ciasto, nienadające się do wałkowania. Należy je teraz przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, żeby zgęstniało.

Dzień drugi:

Blachę na ciastka wyłożyć pergaminem. Piekarnik ustawić na 180 °C.  Na blat sypnąć dużo mąki. Radzę wałkować po kilka części, nie wszystko na raz. 

folia spożywcza, jak zawsze niezastąpiona :D
Mama nauczyła mnie, żeby jak najmniej bawić się mąką, wałkować ciasto przez folię spożywczą :D Wałkować na cienkie placki. 


Wycinać pierniczki. Jeden na spód, na nim położyć trochę marmolady/dżemu, a drugi na przykrycie nadzienia  (każdy w takim samym kształcie), docisnąć brzegi. Gotowe pierniczki włożyć do rozgrzanego piekarnika. Jeśli chcemy błyszcząco-lśniące pierniczki, przed wstawieniem ich do pieca, należy posmarować każdego białkiem. Powinny się piec od 7 do 10 minut. U mnie było trwało to dokładnie 8 minut.

pierniczki po upieczeniu

Jak zrobić polewę/glazurę czekoladową?


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cukier i kakao przesiać do miski. Wodę razem z miodem zagotować, dolać do miski z cukrem i kakaem, wymieszać. Dodać czekoladę i aromat z wanilii. Wymieszać bardzo dokładnie, ewentualnie użyć miksera. Ozdobić pierniczki wedle uznania. W moim przypadku wyglądało to tak, że każdy z pierniczków został zamoczony w polewie, akurat starczyło na wszystkie. Gdyby nam polewa zgęstniała, dodać trochę gorącej wody.

efekt paprania się mąką przez półtorej godziny xd


0 comments:

Post a Comment

Tagi

słodko cebula czosnek jajka szybko cukier sos sojowy sól marchew ciastka ocet ryżowy ryż ciasto makaron mąka czekolada kakao masło cytryna imbir kruche mleko owoce pietruszka zielona cebulka ziemniak biszkopt bułka tarta cukinia kokos papryka por płatki owsiane zupa Boże Narodzenie bazylia biszkopty brownie dżem fasolka szparagowa jabłko kapusta kurczak miód mięso muffiny olej sezamowy owocowe pieprz przetwory seler ser żółty sezam sok z cytryny zdrowe babeczki bento bez jajek biała rzodkiew cukier brązowy cukier puder curry drink dynia gorzka czekolada kapusta czerwona kapusta pekińska kawa ketchup koperek lukier maka naleśniki nori obiad olej oliwa z oliwek otręby papryczka chilli pełnoziarniste pierniczki przecier pomidorowy rabarbar rodzynki sałata lodowa ser biały ser topiony sos chilli spaghetti surimi truskawki tuńczyk wino czerwone z alkoholem z dżemem łosoś żurawina Sylwester amarantus arbuz bakalie barwniki borówki brokuły bulki chipsy cukier wanilinowy cukier żelujący cukierki cynamon czeko-wiśnia czereśnie czerwona porzeczka dorsz drożdże grzanki jabłecznik jagody karmel kimchi konwent krajanki krem kruszonka kukurydza lubczyk luksusowo mozarella musli na urodziny na zimno ogórek oregano oreo pomarańcza pomidory przekąski rolada ryba ser ser feta ser mascarpone serek topiony sernik sok jabłkowy sos rybny suche drożdże surówka suszone owoce sól morska słono tonik tort waniliowe winogrona czerwone wywar warzywny zapiekanka ziarna żółtka