- 6 jajek;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- cukier puder do posypania;
- dowolny dżem, konfitura, tutaj został użyty dżem z malin.
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do żółtek z cukrem, wymieszać, dodać mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blaszkę/dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-13 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu przełożyć ciasto na ściereczkę, zwilżyć wodą spód papieru za pomocą pędzelka i zdjąć. Ciepłe ciasto zrolować za pomocą ściereczki i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, posmarować wybranym dżemem, zawinąć ponownie w roladę, posypać dużą ilością cukru pudru i gotowe :)
0 comments:
Post a Comment